Skriven av 09:38 Artiklar, Sverige, Världen

Tre månader med coronaviruset

Vi befinner oss i en situation som vi aldrig har varit i tidigare. Med den pågående coronapandemin har livet på många sätt satts på paus. Vi vet inte hur länge det kommer att vara eller vilka de långtgående effekterna blir. Vad som hänt hittills vet vi däremot. Detta är de första tre månaderna sammanfattade.

December/Januari

I december 2019 berättar den kinesiska läkaren Li Wenliang från Wuhan i en sluten chattgrupp att sju personer vårdas för ett nytt sarsliknande virus på sjukhuset där han arbetar. Gemensamt för samtliga patienter är en fiskmarknad i staden. Senare kommer utbrottet dateras till den 12 december.

Den 31 december informerar Kina Världshälsoorganisationen (WHO) om att ett okänt virus fått 41 personer i Wuhan att insjukna i lunginflammation. Dagen efter stänger myndigheterna den utpekade fiskmarknaden.

Den 11 januari 2020 sker det första dödsfallet. Det är en 61-årig man som avlider på ett sjukhus i Wuhan. Under januari sprider sig sedan smittan både i Kina och vidare. I Japan, Thailand och Sydkorea upptäcks coronaviruset.

Den 23 januari stänger Kina av Wuhanområdet och det kinesiska nyåret ställs in. Samma dag säger Sveriges biträdande statsepidemiolog Anders Wallenstam: ”Det är inte omöjligt att vi på grund av resande skulle kunna få enstaka fall i Sverige. Men i så fall har vi goda resurser att vårda och isolera de fallen och stoppa vidare spridning”

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Prova tre nummer för 99 kronor!

Få Nationalisten resten av året för mindre än halva priset. Passa på att prova Sveriges enda nationalistiska tidskrift!