Skriven av 09:15 Artiklar, Tillbakablick

Gustav Vasa väljs till kung

UR NATIONALISTEN NR. 4 | Som ledare för befrielsekriget mot danskarna har Gustav Eriksson (Vasa) inte bara vunnit mot fienden, han har också vunnit det svenska folkets kärlek och förtroende. Fram till den 6 juni 1523 har han varit Sveriges riksföreståndare, men nu är det dags att utse honom till kung. Detta gör man trots att hela landet ännu inte är befriat från danskarna (Stockholm intas inte förrän runt midsommar samma år, Viborg faller inte förrän 10 oktober och fred sluts inte förrän året efter).

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Prova tre nummer för 99 kronor!

Få Nationalisten resten av året för mindre än halva priset. Passa på att prova Sveriges enda nationalistiska tidskrift!