Skriven av 16:32 Artiklar, Sverige

Yttrandetrygghet och nazism

Nya ord hittas hela tiden på; omskrivningar som ska motivera ingrepp i medborgarens fri- och rättigheter. Här skärskådas ett.

UR NATIONALISTEN NR. 7 | Sedan barnsben har jag älskat ordkonstnärer. Människor som vrider och vänder på språket för att skapa en komisk vändning eller med finess ändrar ords innebörd. Helst ska ordlekandet kryddas med samtidskommentarer eller än hellre samhällskritik. Robban Broberg, Povel Ramel och Claes Eriksson tillhörde tidigt favoriterna. Med tiden har väl idolerna förändrats även om jag ofta återkommer och lyssnar på, eller läser, i alla fall de två senare. Vad många poeter kan behöva åtskilliga stycken för att beskriva lyckas Claes Eriksson banta ner till fyra rader:

Många tror att jorden pajar
och blir öken bara sedan
Men vad inte många hajar
är att den har pajat redan

Via dessa muntra herrar hittade jag så småningom vidare till inte alls så muntra, men geniala ordkonstnärer som Pär Lagerkvist (”Ångest, ångest är min arvedel, min strupes sår, mitt hjärtas skri i världen”) eller mer pompösa som Esaias Tegnér (”Det sann är evigt: kring himmel och jord genljuda från släkte till släkte dess ord.”)

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 250 times, 1 visits today)

Prova tre nummer för 99 kronor!

Få Nationalisten resten av året för mindre än halva priset. Passa på att prova Sveriges enda nationalistiska tidskrift!