Skriven av 12:38 Ur ruinerna

Vita huset talar sanning om coronapandemin

Vad befriande det kan vara med sanningen, eller hur? “Du skall icke ljuga” är lika mycket för lögnarens del som den det ljugs för. Och när någon talar sanning i en förljugen värld så känns det bra för alla.

Så visst kändes det bra när Vita husets stabschef Mark Meadows här om sistens sa i en intervju med CNN att man inte tror sig kunna kontrollera smittspridningen av covid-19:

“Vi kommer inte kunna kontrollera pandemin” sa han och på följdfrågan varför administrationen säger så svarade han:

– För att det är ett smittsamt virus precis som influensan.

Svårare än så är det inte. Det går inte och har aldrig gått att kontrollera ett virus som detta som fått fart. Det säger sig självt och det är ju skönt att någon säger det rakt upp och ned. Meadows menade att man ska försöka begränsa smittan och behandla de som blir sjuka.

Så enkelt och så självklart.

Men inte för alla. I Europa stänger länder nu återigen ned. Tror de att de kan kontrollera viruset? I USA verkar demokraterna tro att om bara alla burit munskydd så hade tusentals människor inte avlidit eller ens blivit sjuka. Samma toner hörs i Europa och, känns det som, alltmer i Sverige.

Kalla hårda fakta är dessa: Du kan inte stoppa ett virus som fått fart. Man måste löpa linan ut med det. Många kommer dö, ännu fler bli sjuka och få men för livet. De allra flesta kommer klara sig bra. Inget kan göras åt det och alla försök kommer bara skjuta eländet på framtiden.

Att skjuta på framtiden kan vara en bra idé. Kanske hittar man ett motgift. Men jakten på boten får inte vara värre än sjukdomen. En ärlig politiker säger det. Samhället ska göra allt för att skydda de mest utsatta. Men samhället kan inte tillåta sig själv att gå under.

Hade politiker och epidemiologer varit tydliga med det från början så hade vi kunnat möta Kinaviruset med rak rygg och öppna ögon, då hade vi kunnat förbereda oss och tagit smällarna. Det missköttes från dag ett, antagligen för att somliga såg chanser att driva igenom egna agendor.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 319 times, 1 visits today)