Skriven av 10:47 Artiklar, Världen

Panik i Tyskland efter demokratiskt val

När folket inte röstar rätt så är demokraterna beredda att kasta bort demokratin. Den läxan lär vi oss från Tyskland denna gång.

I den tyska delstaten Thüringen, belägen i forna Östtyskland, hölls det val förra hösten. Redan då var det upprörd stämning hos etablissemanget, eftersom det invandringskritiska Alternative für Deutschland (AfD) blev näst största parti med 23,4 procent av rösterna och kom före båda de klassiska maktpartierna Kristdemokraterna (CDU) och Socialdemokraterna (SPD).

Den 5 februari var det dags för de nyvalda ledamöterna att välja en ny regeringschef, och med minsta möjliga marginal stod till slut liberalen Thomas Kemmerich som segrare.

Detta hade kanske inte varit så uppseendeväckande i normala fall, även om det är ovanligt att ett parti som bara fått fem procent av rösterna får den viktigaste posten, men den här gången försattes det politiska etablissemanget närmast i ett chocktillstånd.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 8 times, 1 visits today)