Skriven av 09:07 Kultur, Ur papperstidningen

Det osmanska riket och Europa

Turkiets president Erdogan har än en gång hotat Europa med flyktinginvasion. Turkar och européer har legat i konflikt med varandra i mer än 700 år. Det största hotet stod det osmanska riket för. Under 400 år avancerade de mot Europas hjärta innan ett polskt kavalleri satte stopp för dem.

UR NATIONALISTEN NR. 2 | Den turkiske presidenten Erdogan försökte i början av mars att spränga EUs gräns. Turkiet skickade flyktingar och lycksökare till Europas gräns för att formligen trycka dem in i EU, ibland under hot. Målet var att skapa kris i Europa, få till nya avtal mellan EU och Turkiet, utagera besvikelse för att syriska armén är bättre i krig och lösa egna inrikespolitiska problem.

Det är så smutsigt att man skäms. Det är nästan så man längtar tillbaka till det ottomanska imperiets tid. Den tidens turkar rustade i alla fall arméer och förde regelrätta krig till skillnad från Erdogans smutsgöra. Vi ska i och för sig inte svartmåla andra alltför mycket. Under första världskriget underlättade tyskarna Lenins, han levde i landsflykt i Schweiz, färd till Ryssland, vilket slutade med bolsjevikisk revolution.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 43 times, 1 visits today)