Skriven av 08:01 Kultur, Ur papperstidningen

Ett hämndens mästerverk och dess försoning

Lär känna det grekiska dramat, det är en del av din historia och ditt kulturarv. Något unikt europeiskt.

UR NATIONALISTEN NR. 2 | De gamla grekerna… Så heter det ibland när någon vill säga något. De gamla grekerna, d.v.s. de greker som levde mellan ungefär 800 f.Kr. och 500 e.Kr. var onekligen mycket speciella. Dagens greker har all anledning att känna sig stolta på grund av släktskapet med … de gamla grekerna.

Här ska vi hålla oss till en enda, men mycket speciell, sak som de gamla grekerna skapade: dramat. Och i det här fallet: tragedin. Grekerna var fantastiska konstnärer, kanske främst berömda för sin skulptur, fast dramat är kanske än mer speciellt. I stort sett inga andra folk har nämligen ägnat sig åt den konstarten. Långt senare än grekerna skapade indier, kineser och japaner skådespel, men kvaliteten var mycket lägre. Dramat har främst varit en europeisk angelägenhet: Tasso, Marlow, Shakespeare, de Vega, Calderón, Molière, Racine, Holberg, Ibsen, Strindberg, Brecht, Pirandello – listan på europeiska författare som skrivit mästerliga dramer kan göras mycket lång. Och alla har de gamla grekerna att tacka för det.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 26 times, 1 visits today)
Share This