Skriven av 12:52 Kultur, Ur papperstidningen

Framvandrarna – Norsk sci-fi som struntar i politisk korrekthet

Plötsligt dyker människor upp ur havet runt om i världen. De har svårt att andas och är i allvarlig chock. Men snart märker man något ännu konstigare – människorna är inte från vår tid. Plötsligt vandrar tusentals människor från stenåldern, vikingatiden och 1800-talet bland oss i våra moderna samhällen.

UR NATIONALISTEN NR. 2 | Det är premissen för den norska serien Fremvandrerne, eller Beforeigners som den heter på engelska, producerad av HBO och skriven och regisserad av samma personer som låg bakom succén Lillyhammer.  

Efter arton år i vår tid har framvandrarna, som de kommit att kallas, fortfarande svårt att integreras i det norska samhället. Även om de lärt sig språket så har de andra sedvänjor och värderingar än nutidsmänniskorna, och kulturkrockar uppstår hela tiden. 

Låter det som en analogi till massinvandringen till Europa? Det är det så klart också, och här hade serien kunnat falla platt. Till en början sitter man nästan och försöker kväva sig själv med skämskudden när det känns som att manusförfattarna försöker skriva en på näsan om vikten av integration och tolerans. 

Men sedan händer något, och plötsligt inser jag att analogin inte alls är så svartvitt som jag först befarat. Istället börjar man friskt driva med politiskt korrekta termer och idéer om kvotering, ”mångtemporal kompetens” och föreställningar om tabula rasa.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 113 times, 1 visits today)