Skriven av 09:13 Ur papperstidningen, Världen

På vakt för Europa

I slutet av februari meddelar Turkiet att man öppnat sin gräns mot Grekland för migranter som hållits kvar i landet efter ett för turkarna lukrativt avtal med EU. Man är inte nöjda med det uteblivna stödet i den väpnade konflikten i syriska Idlib, och migranterna ses som ett utmärkt vapen mot ett Europa som långt ifrån hämtat sig från ”migrantkrisen” 2015.

UR NATIONALISTEN NR. 2 | Redan de första dagarna utbryter strider mellan grekiska gränsvakter och migranter som vill storma Europa. Den andra februari rapporterar turkisk och västerländsk media om en migrant som dött efter skottlossning från grekerna, något som grekiska myndigheter avfärdar som propaganda. På vår redaktion går diskussionerna nu om huruvida vi ska skicka ned någon till Grekland för att bevaka utvecklingen och få en bättre förståelse för vad som händer vid Europas försvarsfront mot invasionen.

Jag ringer en gammal vän som tidigare hade en ledande position inom det grekiska nationalistpartiet Gyllene Gryning innan deras stora splittring förra året och hör mig för om möjligheterna att skicka ned en reporter. Han avråder oss från att åka dit eftersom det kommer vara väldigt svårt att ta sig fram till fronten men ber att få återkomma. Vid nästa samtal konstaterar han att det är helt omöjligt, och att han också avråder från reservplanen att åka till ön Lesbos för att dokumentera upploppen där, eftersom det ryktas om att coronaviruset börjat sprida sig i migrantlägren.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 26 times, 1 visits today)