Skriven av 07:25 Krönika, Ur papperstidningen

Skönhet och döden

Även när döden är som mest fruktansvärd har vi människor haft för vana att linda in den i skönhetens gnistrande ljus.

UR NATIONALISTEN NR. 3 | I det återuppståndna Kväll med Svegot talade tre vise män om döden, närmare bestämt hur vi måste få ett sundare förhållande till döden i vårt moderna samhälle. Det kloka samtalet gav mig inspiration till följande tillägg, nämligen hur döden i historiska samhällen har gestaltats som något vackert.

Varför har inte kroppar bara bränts utan någon tillhörande ritual? Jo, för att en medmänniskas död alltid har varit betydelsefull för de levande. Egyptierna var rent av besatta av döden. Det handlar inte enbart om storslagna pyramider, utan mängder av kvarlevor och skrifter skvallrar om en noggrann omvårdnad om allt som hade med döda människor att göra. En liknande inställning finner man över hela världen i historiska tider.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Share This