Skriven av 09:26 Ur papperstidningen, Världen

Turkiet hotar Europa

Efter att vid upprepade tillfällen ha hotat Europa om att släppa på flödet av ”flyktingar” som Turkiet huserat så gjorde president Erdoğan slag i saken. Tack vare Greklands resoluta insatser, med hjälp av bland andra Polen, gick det inte som det var tänkt. Men hur länge klarar man att hålla gränsen?

UR NATIONALISTEN NR. 2 | Den som varit förutseende visste att det skulle komma. Under åren som gått har Turkiet medvetet drivit en politik med udden riktad mot Europa, de facto den gamla ärkefienden för ottomanerna. Att det är president Recep Tayyip Erdoğan som är arkitekten borde heller inte förvåna. Han önskar bli en modern sultan och sattes i fängelse 1997 för uppvigling till religiöst hat eller rashat då han deklamerat en dikt som bland annat löd: ”Moskéerna är våra kaserner, kupolerna våra hjälmar, minareterna våra bajonetter och de troende våra soldater….”. Under hans styre har islam (Muslimska brödraskapets version) flyttat fram positionerna och på besök i länder med turkar i diasporan har han instruerat dem att dra nytta av värdlandet, men aldrig glömma att de är turkar. Det är till hemlandet – och hemlandets geopolitiska intressen – som lojaliteten ligger. En av uppmaningarna är att föda barn; minst fem per familj menar Erdoğan att de ska ha. Detta modus är exakt vad Muslimska brödraskapet uppmuntrar muslimer i väst.

Men det är dyrt att driva ett land och även om Turkiet är både modernt och utvecklat, så behöver man pengar, speciellt eftersom man är djupt inblandade i kriget i Syrien och har en ständig huvudvärk med kurderna. För Erdoğans del handlar det också om att vara tillräckligt ”demokratisk” för att kunna upprätthålla relationerna med EU, samtidigt som han måste vara hårdför nog att hålla ordning på landet och den opposition som finns. Bland annat siktar Turkiet (som är medlemmar i Nato) på att få visumfrihet för resor i EU (och med tiden också bli medlemmar i unionen). Motståndet i Bryssel mot detta är dock kompakt, just nu i alla fall.

”Moskéerna är våra kaserner, kupolerna våra hjälmar, minareterna våra bajonetter och de troende våra soldater….”.

Problemet för EU är att Turkiet är bättre på det realpolitiska spelet. Om inte annat stod det klart i mars 2020.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 43 times, 1 visits today)
Share This