Skriven av 11:24 Ur ruinerna

Du betalar … Somalias statsskuld

Under gårdagen röstade riksdagen för att Sverige skulle skjuta till 21 miljoner till Somalia så att Internationella valutafonden (IMF) kan få tillbaka en del av de pengar landet är skyldigt dem.

Verkar det såväl dumt som underligt? Medhålles. Oavsett så är det precis så det är. Somalia är skyldiga IMF pengar, pengar de inte har vilket gör att de inte kan betala. Eftersom de inte kan betala så kan de heller inte få nya lån. IMF vill ge dem nya lån. Så IMF har bett världen om hjälp att betala av Somalias skulder. Så att Somalia kan ta nya lån (få nya skulder).

Självklart ställer vi upp.

Riksdagen beslutade igår att Somalia får 21 miljoner ut Sveriges skattkista för det ändamålet; 21 miljoner som svenskar inte få ta del av vill säga. Sjukvården, släng er i väggen och ta äldrevården med er, här ska det betalas av statsskuld i Afrika.

Med tanke på att Somalia får 841 miljoner i bistånd (2019) av Sverige är kanske 21 miljoner inte mycket att orda om?

Frågan är om det ens hjälper Somalia (om du nu bryr dig)? Antagligen inte. Göran Persson sa att den som var satt i skuld inte var fri och det är ju sant. Somalia kommer vara i händerna på sina långivare (bland andra IMF) under lång tid framöver. Faktum är att IMF (med flera aktörer) inte vill att Somalia ska bli skuldfria – någonsin. Världens bankhus och bankirfamiljer tjänar nämligen inte mycket på att länders ekonomier är i ordning (utan behov av lån). Det bästa är om alla är lagom skuldsatta hela tiden så att de måste dyrka Mammon för att överleva.

Alla, utom SD, tyckte det var en bra idé att hålla Somalia i fortsatt träldom under IMF. Bistånd och dessa eviga lån gör att mottagaren aldrig tvingas gå igenom det stålbad som är nödvändigt om folket någonsin ska ta tillbaka kontrollen över sitt eget öde.

Men varför skulle svenska politiker vilja det förresten? Med tanke på att man ser till att också hålla Sverige och svenskarna i träldom under den internationella bankirmaffians tentakler så vore det underligt om Somalia skulle behandlas annorlunda.

Det vi kan ta med oss är att politikernas lojalitet inte ligger till folket och landet. Vi kan alltid räkna med att de kommer välja att upprätthålla “systemet”. Därför måste de bort.

Här en film från riksdagen innan omröstningen.

(Visited 1 758 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This