Skriven av 09:06 Artiklar, Krönika

Hur mycket frihet är vi beredda att ge bort?

Lockdown, karantän och så vidare är ord som hörts frekvent. Men hur mycket frihet är vi beredda att ge bort? Var och en måste ställa sig den frågan.

Det är inte bara i Tyskland människor demonstrerar mot inskränkningar i personliga fri- och rättigheter i coronakrisens spår, utan vi ser det från de flesta länder. För den som betraktar protesterna är det dock svårt att dra några slutsatser om vilka politiska läger det är som väljer att höja rösten. Det är nämligen en brokig skara människor som samlas på gator och torg, eller i digitala forum och grupper för att protestera mot staternas förbud och nya lagar. 

Argumenten för att protestera skiljer sig också mellan demonstranterna. Där finns å ena sidan konspirationsteoretikerna som menar att viruset inte ens existerar, eller att covid-19 egentligen orsakas av 5G-strålning. Men där är också medborgare med en stringent ideologisk analys som ser en fara i att statsmakten tar sig ökade befogenheter.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 74 times, 1 visits today)