Skriven av 09:48 Sverige, Ur papperstidningen

Kravet: amnesti för ”ensamkommande”

Miljöpartiet och Centerpartiet drev igenom den i folkmun kallade ”afghanlagen” tillsammans med Socialdemokraterna. Det var en av de mest utskällda och ifrågasatta lagarna någonsin, ändå blev den verklighet. Men de vänsterblivna aktivisterna blev inte nöjda, nu kräver man en amnesti.

UR NATIONALISTEN NR. 3 | Ursprunget till lagen är i sig absurd. Utlänningar som inte hade rätt att vara i Sverige – eftersom de inte hade asylskäl – skulle få en andra chans att stanna. Regeringen frångick alltså de grundläggande principerna för asyl och hittade på egna kriterier för vad som krävdes. För, hör och häpna, krav ställde de. Detta kunde vi läsa på Migrationsverkets hemsida i samband med lagens implementering:

”För att få uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen ska följande villkor vara uppfyllda:

  • Du ansökte om asyl första gången 24 november 2015 eller tidigare.
  • Du registrerades som ensamkommande barn vid ansökan och blev anvisad till en kommun som skulle ordna ditt boende.
  • När du fick beslutet om utvisning var du 18 år eller äldre.
  • Du fick vänta mer än 15 månader på att få ett beslut.
  • Du fick ditt beslut om utvisning 20 juli 2016 eller senare.
  • Du studerar, eller har studerat och har för avsikt att studera på gymnasienivå i Sverige.
  • Du ska befinna dig i Sverige när du ansöker.”

Lagen omfattade ungefär 9 000 personer. Vid en undersökning gjort av Expressen visade det sig att 78 procent av dessa ”ensamkommande” hade ljugit om sin ålder och att exakt noll (0) procent hade giltiga ID-handlingar då de sökte asyl initialt. Det var alltså dessa som skulle få en ny chans att stanna, helt utan anledning. Kostnaden, enligt regeringens egna beräkningar, skulle ligga på runt 2,9 miljarder under tre år. Till sist fick 7 478 personer uppehållstillstånd för att studera.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 58 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This