Skriven av 21:56 Ur ruinerna

Kvinnor så dåliga låtskrivare att de måste kvoteras till Mellon

”Nu får det vara nog” tänkte SVT:s skarpaste hjärnor och beslutade att från 2022 måste i princip alla bidrag ”ha en kvinna på upphovet”, som tävlingsproducenten Karin Gunnarsson uttrycker det.

SVT har länge varit införstådda med att fruntimmer inte är lika skickliga som män på schlagertextförfattande, varför man redan 2014 bestämde att minst 20 procent av låtarna måste ha minst en kvinnlig låtskrivare. Mycket hjälpte det inte. Till årets tävling hade bara 21 kvinnor fått tummen ur och kluddat ner lite rappakalja (det som Mellolåtarna nu för tiden består av) och skickat in.

Det går för långsamt helt enkelt, så nu utövar Gunnarsson (som uppfyller varje fördom patriarkatet har om attack-feministers utseende) den makt hon har. Till Aftonbladet säger hon:

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt.

Så vi längtar tillbaka till Björn Skifs på scen iklädd någon form av pyjamas, eller Herreybröderna i sina gyllene skor. Och ville man ha färg så fanns ju Style med Gigi Hamilton. Ja, Melodifestivalen var bättre förr, då man inte gick på kvotering utan på kvalitet.

(Visited 165 times, 1 visits today)