Skriven av 09:14 Ur papperstidningen, Världen

Medborgarrättskamp i Tyskland

Över tusen personer har samlats på Rosa-Luxemburg-Platz i Berlin. Det hade inte varit något konstigt en vanlig dag i den tyska huvudstaden, men det var många veckor sedan det var en vanlig dag i förbundsrepubliken. Merkels regering har utfärdat kontaktförbud, vilket innebär att högst två personer som inte bor i samma hushåll får träffas, för att försöka få ett stopp på spridningen av coronaviruset och covid-19.

UR NATIONALISTEN NR. 3 | ”Die gedanken sind frei”, tanken är fri, sjunger den protesterande skaran. En visa med anor till medeltiden, som skapar en munter kuliss för ett minst sagt allvarligt tema. De som samlats, trots kontaktförbud och undantagslagar, kräver sina medborgerliga rättigheter tillbaka. De hänvisar till den tyska grundlagen, där artikel 8 ska garantera förenings- och demonstrationsfriheten.

En bit bort har något hundratal ”antifascister” samlats och under Antifascistisk aktions flagga demonstrerar de mot den ”fascistiska demonstrationen”.

Bland de demonstrerande syns så väl namnkunniga nationalister som identitärer, men också vänsteraktivister och hippies. En bit bort har något hundratal ”antifascister” samlats och under Antifascistisk aktions flagga demonstrerar de mot den ”fascistiska demonstrationen”.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 31 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This