Skriven av 10:45 Ur ruinerna

När Migrationsverkets pengar tar slut

Norrlandskommunen Åsele tog emot utlänningar. Politikerna där var antagligen lika korkade som i övriga kommuner och lät sig lockas av stora bidrag från staten. Eller kanske var de uppfyllda av sin egen godhet. Alldeles oavsett visade det sig bli en kostsam affär.

Vid ett tillfälle fick kommunen ett bidrag från Migrationsverket på 2,2 miljoner kronor. Men senare, efter att det tvistats om bidraget beslutade Förvaltningsrätten att pengarna skulle betalas tillbaka. Kommunen löd så klart.

Tydligen räckte inte denna händelse för att kommunpolitikerna skulle inse att de lurats. Migrationsverket godkände lite senare ett bidrag på en halv miljon till kommunen, pengar som skulle gå till ”nyanlända med särskilda behov”. Men när pengarna skulle betalas ut kom det inte en krona. Kommunen ringde upp myndigheten och frågade om sina slantar. Svaret chockade dem: det var slut på pengar.

Tänka sig, skattkistan är inte bottenlös. Efterblivna kommunpolitiker verkar tro att de allmänna medlen till syvende och sist inte kommer från samma pengakista, det är ett gruvligt misstag. Sötebrödsdagarna är över för kommunerna. De initiala bidragen ströps och kvar stod man med utgifter för socialbidrag, vård, skola och omsorg. Det visade sig att det här med ”flykting”-mottagande var en dum idé. Nu behöver vi inte tycka så synd om Åseleborna (utom det lilla fåtal som inte bett om det) med tanke på att majoriteten av svenskarna där – precis som i resten av landet – får precis det de förtjänar med tanke på hur de röstat. Ta nu ansvar och sluta gnälla.

(Visited 80 times, 1 visits today)
Share This