Skriven av 11:12 Ur ruinerna

Staten och gammelmedia sitter i samma båt

Det är så klart inte nog att vi ska finansiera public service genom skattesedeln, därtill delas det ut pengar till tryckt press som DN med flera. Så klart får också vänstertidningar av olika schatteringar sitt ekonomiska livsblod i form av presstöd, som i grund stulits av skattebetalare och ”omfördelats” till ETC, Internationalen, Flamman, Feministiskt Initiativ och åtskilliga lokaltidningar (gärna med samma ägare). Att Nya Tider på nåder får några miljoner känns i sammanhanget som en klen tröst. Tittar vi till exempel på 2019 så delades cirka 500 miljoner ut i presstöd. Av dessa gick 5 097 000 kr till Nya Tider, medan resten till andra – mer eller mindre – svenskfientliga massmedier. Inte muntert, inte alls. Allt fler debattörer har dock på senare tid ifrågasatt både public service och presstödet. Det är mycket positivt.

Så kom då coronakrisen och vänstern såg sin chans. Snart nog stod det klart att kulturarbetarna låg pyrt till, varpå kulturministern såg till att leverera bidrag så att deras ”skapande” inte skulle bli lidande. Nästa i kön var gammelmedia som insåg att det fanns pengar att tjäna. Med tanke på att Putin själv, med flera, tydligen driver flera medier i Sverige och påverkar allt som sker kom gammelmedia på att de måste ha mer resurser för att leverera sanningen. Regeringen höll med.

200 miljoner extra i mediestöd lovade kulturministern och påpekade sedan att detta ska vara en permanent höjning. Vidare tyckte man att 55 procent eget redaktionellt material för att få presstöd var för mycket, bättre antagligen om bidragstagarna bara blir taltrattar åt regimen. Varför satsa på munskydd och respiratorer när man kan ösa pengar över gammelmedia?

(Visited 12 times, 1 visits today)