Skriven av 11:28 Artiklar, Krönika

Svenska pajaspolitiker och fega tjänstemän skyller bara ifrån sig

När det blir kris i Sverige så är det en sak framför allt som märks. De styrande vill inte ta ansvar och skyller mer än gärna ifrån sig på “alla andra”. Det är vekt och borde uppröra mer än det gör.

För den som hängt med i politiken länge så har de kunnat se hur dylik feghet upprepats gång efter annan. Men också för alla som under de senaste åren kommit att bekymra sig för Sveriges situation och tingens ordning har det blivit tydligt. Själv förvånas jag inte av beteendet eftersom jag inte förväntar mig annat av våra folkvalda. Det som snarare förvånar mig är att så många svenskar kan med att bli trampade på av myndigheter och politiker utan att agera.

I samband med flyktingkrisen – som jag hoppas du har tydligt i minnet – sa var och varannan svensk (inte bara vi nationella) att “det här går inte”. Medan politiker sa att det var “en liten utmaning” och kom med argument som att de minsann flugit över Sverige och sett att det finns gott om plats för människor att bo, sa många av oss som skulle drabbas av det att det uppenbart inte går att ta in över 150 000 människor över en natt utan att det går åt skogen. Samhället gick sönder då, vare sig man vill erkänna det eller inte.

De flesta av oss såg det komma, men inte politikern. Eller så brydde de sig inte. Oavsett blev de tvungna att krypa till korset sedan, men inte tog de ansvar. Själva sinnebilden för detta, exemplet som får stå som exempel för alla exempel, var när Stefan Löfven sa att “vi har varit naiva” – han menade oss alla, medborgarna i Sverige. Vare sig han eller någon annan ansvarig för debaclet har tagit ansvar, erkänt sin personliga skuld och bett om ursäkt.

Och nu händer det igen. Framförallt är det gamla och sjuka som dött av coronaviruset. Riktigt illa blev det när viruset kom in i äldrevärden. Då får vi höra från politiker och myndighetschefer att man blev tagna på sängen; att man inte kunde veta att det skulle bli såhär eller att man inte visste att äldre- och sjukvården för så dåligt förberedd på dylikt.

Ansvariga politiker är snabba på att bjuda in till ansvar. Åtskilliga gånger har vi hört och läst hur de menar att “alla har ett ansvar till det som skett”. De själva har gjort vad de kunnat, tidigare regeringar förstörde och det var ju folket som röstade på dem. Det är den liberala demokratin som visar sitt sanna ansikte: ansvarslösheten. Socialminister Lena Hallengren (S) sa i Agenda på SVT att många kan vara självkritiska:

– Det gäller regering, det gäller olika partier, kommuner, huvudmän, och både offentliga och privata vårdgivare.

I samma Agenda säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att han är överraskad över hur illa rustade många äldreboenden varit. Tillåt mig något jag sällan gör i skriven text. ÄR DET INTE DERAS JÄVLA JOBB ATT VETA? Vad ska vi med dem till? Vi har myndighet efter myndighet som har som jobba att veta, förutse och förbereda. Det duger inte att myndighetscheferna står som frågetecken och kliar sig i huvudet.

Ansvar måste utkrävas; av politiker och tjänstemän; partierna, huvudmän, kommuner och vårdgivare. Myndigheter ska ställas till svars och deras chefer likaså. Allt annat är oacceptabelt.

(Visited 134 times, 1 visits today)