Skriven av 16:09 Sverige

Tegnell rider igen

Anders Tegnell, med svart bälte i att trampa i klaveret, är igång igen. Denna gång är det relationerna med Italien som står på spel.

Vår käre statsepidemiolog Anders Tegnell är ute och vevar igen. Den här gången är det ett helt land som han, med sin vanliga känsla för takt och ton, muckar gräl med. Den senaste fadäsen har sin grund i hr Tegnells intervju i SR P1 i söndags där han såg det för gott att kommentera på hur Italien hanterat wuhanviruskrisen:

– Jag hade trott att vi i ett modernt och rikt samhälle som Sverige borde kunna skydda våra äldre. Det ska inte behöva vara som det såg ut i Kina eller kanske till och med i Italien, där man har mindre resurser för sådant.

Detta fick Italiens ambassadör i Sverige, Mario Cospito, att av tämligen lätt insedda skäl gå i taket. Cospito fattade pennan och skrev en kommuniké som publicerades på ambassadens hemsida där han konstaterar att den italienska sjukvården rankas högre än den svenska. Näst högst i världen, faktiskt. Vidare konstaterar han att medellivslängden är högre i Italien och att man har fler vårdplatser per capita. Att ambassadören är upprörd kan man läsa sig till genom formuleringar så som:

”Italien har först behövt hantera COVID-19 krisen utan några som helst existerande referensramar och med bristande om inte obefintlig solidaritet från andra länder. Sjukvårdssystemet har tvingats möta en omvälvande utmaning och har hanterat situationen med stora uppoffringar, i vissa fall till och med genom att läkare och sjuksköterskor har satt sina egna liv på spel”. 

Jag är ingen expert på vett och etikett, men jag tror att ambassadör Cospito på diplomatspråk säger vaffanculo åt Sveriges främste besserwisser.

Man kan tycka att dylika omständigheter borde få hr Tegnell att tänka till innan han talar, men som han så tydligt visat gång på gång är detta inte hans bästa gren. Faktum är att han inte ens försöker tävla i den. Cospito rundar av meddelandet med:

”Idag som igår är vi stolta att vara italienska medborgare och ha kunnat ta tillvara på kunskap och hålla modet uppe under svåra och epokgörande tider, utan att glömma medmänskligheten.
Alla utanför Italien borde uttrycka endast beröm och solidaritet gentemot vårt land och vår befolkning. Inte minst för att vi jämfört med andra länder, däribland Sverige, på grund av ett grymt öde inte haft tiden på vår sida”.

Jag är ingen expert på vett och etikett, men jag tror att ambassadör Cospito på diplomatspråk säger vaffanculo åt Sveriges främste besserwisser.

Det är med tveksamhet jag skriver detta, men jag undrar om vi inte till sist måste ge vår ständige utrikesminister Carl Bildt rätt; statsministern borde förse hr Tegnell med en munkavel. En stor sådan.

(Visited 414 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This