Skriven av 08:37 Ur ruinerna

Är det hat big business vill bojkotta bort från Facebook?

När storföretagen nu går ihop för att tvinga Facebook att censurera och rensa ut måste vi fråga oss varför? Finns det en agenda där bakom?

Storföretag som Coca Cola och Unilever (med flera ) har bestämt sig för att inte köpa annonsplats av Facebook förrän Zuckerberg ser till så att “hat, våld och rasism” censureras från plattformen. Bland annat kräver storföretagen – mellan raderna – att Facebook – precis som Twitter – markerar (eller helt censurerar) inlägg från president Trump som pk-kotteriet inte uppskattar.

Precis så är det, eftersom det inte handlar om annat än deras subjektiva uppfattningar om rätt och fel, gott och ont etc. Alla som använder dessa plattformar vet att det är nyckfullhet och mycket lösa boliner som gäller. Tycket inte en censurerar om det du skrivit så är det tack och hej, och du kan inte överklaga.

Problematiken ligger också i att Facebook m.fl. inte heller anpassar sig till lagstiftningen i landet. Det varierar beroende på. Något som i Sverige skulle rendera block är okej för företaget om det görs (sägs) i Mellanöstern. Det är hyckleri och korruption.

USA har en mycket vittgående yttrandefrihet som garanteras av grundlagen. Men de sociala medieplattformarna följer inte den – de är privata företag med egna avtal. De kan därför vara hur restriktiva de vill gentemot kunderna. Däri kruxet. En nations grundlag kan upphävas av Facebook om storföretagen genom bojkott kräver att så sker. Och allt står på gungfly. I USA går man emot presidenten, i Kina hjälper man makten att förtrycka sin befolkning.

Företagens makt hade kanske inte varit så farlig om det var en jämn spelplan som vi befanns oss på, men det är det inte. Företag som Google och Facebook är numera så stora och inflytelserika att vanliga medborgare i princip inte klarar sig utan deras tjänster, därtill påverkar det på ett sätt som som en James Bond-skurk bara hade kunnat drömma om. Detta är ytterst problematiskt så klart. Samtidigt finns det ingen egentlig möjlighet för någon att kunna konkurrera med dem, speciellt inte eftersom man heller inte kan räkna bort att betalningslösningarna som krävs (Paypal eller kortföretag) också är aktivistiska nu för tiden. Alltså; starta du en egen Facebook, men går du utanför boxen kommer vi se till att du inte kan ta betalt av dina kunder.

Det som händer nu i USA är uppenbarligen ett försök att påverka presidentvalet i höst. Man vill se till så att Trumps röst tystnar i sociala medier; att hans anhängare hänvisas till mindre plattformar “för inbördes beundran” och att allt som visar den osminkade bilden av verkligheten – den civilisationskris vi befinner oss i – göms undan. Det är valpåverkan inför öppen ridå och frågan är om Trump i USA eller politiker i andra länder (som kommer drabbas framöver) kan göra något mot det.

Det är sannerligen en ny tid vi gått in i.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 119 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This