Skriven av 08:45 Artiklar, Krönika, Kultur

Inte “vår kille” – men lyssna ändå

Jag hoppas att jag med denna lilla text har fått dig som lyssnat på Peps att fortsätta att lyssna och uppskatta hans musik. Framför allt hoppas jag ha fått dig som aldrig lyssnat på Peps att ge honom en chans och ge dig hän.

Oh boy!
Vilket vackert väder, solen skiner idag.
Oh boy!
Inga tunga kläder behövs och det gillar jag.
Så upp och hoppa det är sol idag
och en så’n dag kan man inte ligga och dra.
Nej, lämna idet och häng med mig ut
då sommar’n kommer, nu är vintern slut.
Oh boy!
Hör på fåglasången, de sjunger så man blir yr.

Så kickar Per-Åke ”Peps” Persson igång sin mest kända låt Oh boy! som är en sprudlande hyllning till den svenska sommaren. Peps är en skicklig musiker och kompositör med gott grepp om låtskrivande och bemästrar ett flertal genrer. Han är även en ordsmed av rang och har en sällsynt förmåga att skriva kluriga och tänkvärda texter oavsett om man delar hans synsätt eller inte.

Låt mig vara tydlig med en sak från första början: Peps är inte vår kille. Han spelade på Miljöpartiets valvaka för ett antal år sedan och dåvarande språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson (med allt rödare näsa) dansade loss till musiken. I sin låt Grannen tar han tydligt avstånd från oss som anser att landet är fullt och att återvandring behövs. Peps delar absolut inte våra åsikter och skulle sannolikt bli förfärad om han läser den här krönikan som publiceras i ett nationalistiskt magasin. Det må vara hänt, för den enkla sanningen är att en musiker inte kan kontrollera vem som lyssnar på och uppskattar hans musik eller inte. Och det finns mycket att uppskatta med Peps.

Peps tar svart musik och lyckas göra den svensk utan att det haltar. Det är det inte många som har lyckats med.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 238 times, 1 visits today)