Skriven av 09:11 Världen

Krav på ansiktsmask införs för alla utom svarta

Ansiktsmask ska skydda mot spridandet av coronaviruset. Nu undantas svarta från kravet på ansiktsmask i Lincoln County, Oregon — för att motverka “rasism”.

I Lincoln County, Oregon, har man likt många andra platser utfärdat krav på att bära ansiktsmask på offentliga platser. Men countyt, med nästan 50 000 invånare, väljer att helt undanta svarta och andra “färgade människor” från reglerna i ett försök att motverka rasism.

Det kan för den logiskt tänkande verka kontraproduktivt att ha olika lagar beroende på raslig tillhörighet för att motverka rasism, men just vad gäller ansiktsmask har det varit högljudda krav från svarta intresseföreningar och företrädare sedan coronavirusets utbrott.

Den 7 april sa ReNika Moore, ledare för ACLU:s program för raslig rättvisa att “att sätta på sig en ansiktsmask kan betyda döden för många svarta” till CNN. Anledningarna till detta ska vara två.

Den ena är att i områden med många ickevita växer fort en organiserad gangsterkultur fram, och svarta och latinogäng har länge identifierat sig med olika färger på sina “bandanas” som knyts på ett sätt som påminner om ansiktsskydd, varför det kan vara livsfarligt att bära “fel färger” i ickevita områden.

Den andra beror på att svarta och “färgade människor” i mycket högre utsträckning fälls för kriminalitet, vilket Moore och andra menar kan leda till att svarta med ansiktsmask misstas för maskerade kriminella.

Trevon Logan, en svart ekonomiprofessor vid Ohio State University, har redan tidigare berättat att han inte tänker följa reglerna om ansiktsmask. Han menar att det är “mer eller mindre att säga åt svarta att se farliga ut”.

Så, istället för att på allvar göra något åt den ickevita kriminaliteten så undantar nu Lincoln County svarta från lagstiftningen som sägs finnas på plats för att rädda liv från viruset. Det kommer inte ha några större direkta konsekvenser, eftersom det knappt bor några svarta i Lincoln County, men det riskerar att sprida sig till fler områden och framförallt skickar det återigen en signal om att vi inte alla är lika inför lagen — återigen favoriseras ickevita framför vita.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 1 659 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This