Skriven av 13:07 Artiklar, Kultur

Låt dig inspireras av Bonde-Sverige

Varje svensk som menar allvar med sin svenska strävan behöver inspiration. Varför då inte av Bonde-Sverige? Vad menas med det då? Låt Joakim Andersen förklara det för dig.

Enligt den italienska traditionalisten Julius Evola har olika folk flera historiska traditioner och förebilder att knyta an till och inspireras av, det är en medveten handling att välja de bästa. För nationellt sinnade svenskar har inte minst vikingen och karolinen varit populära, kanske särskilt för de som anat att hårda tider väntar och att dessa fruktade och effektiva krigare är värdefulla förebilder även idag. ”Bli den du är” som det uttryckts i ett av alternativhögerns mest minnesvärda formuleringar.

Går man till populärkulturen finns det en arketypisk svenskhet som är lika omhuldad, inte minst i den kultur som uppskattas av barnfamiljer. Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och Pettsson och Findus lever alla i ett Sverige som utgör en stark kontrast till vår egen samtid, så även mina favoriter Loranga, Dartanjang och Masarin och bröderna Ola och Faló från serietidningen Uti vår hage. Därmed inte sagt att detta andra Sverige inte alls lever kvar idag, det gör det i många byar och i en hel del familjer. Men historiskt sett är det ett svunnet Sverige, lika hotat som det ”Gammal-Sverige” etnografen Hyltén-Cavallius försökte bevara i storverket Wärend och Wirdarne. Samtidigt som det löper röda trådar mellan det gammalsvenska, 1950-talet och vår egen tids svenskar, dessa trådar är vår nationalkaraktär, vår folksjäl och en förutsättning för att vi ska kunna ”bli de vi är”. Att bekanta sig med det gammalsvenska blir därför ett sätt att påminna sig om saker man egentligen redan anar eller vet.

Det äldre Sverige som Emil, Pettsson med flera representerar har burit många namn. Min egen favorit är Bonde-Sverige.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 305 times, 1 visits today)