Skriven av 11:42 Artiklar, Sverige

Palmemordet fortsatt ouppklarat

Åklagare Krister Petersson gjorde det som var hans jobb: lägga ner utredningen av mordet på Olof Palme. Men någon övertygande lösning på mordet fick vi inte utan för varje tänkande människa är det fortsatt ouppklarat.

När åklagaren Krister Petersson tidigare i år gick ut och sa att mordet på Palme nu var nära att lösas och att det fanns ytterligare (ny) teknisk bevisning som skulle vara spiken i kistan, så trodde många att det också skulle ske. Därtill fanns magasinet Filters gedigna artikel som mynnade ut i att Stig Engström (kallad Skandiamannen) var gärningsmannen, i bakgrunden, vilket visade sig vara samma som Palmeutredningen till sist kom fram till.

Och visst kan Engström ha varit gärningsmannen, och nog kan journalister och andra skriva och tycka så; men kan förundersökningsledaren lägga ner utredningen utan att ny bevisning kommit i dagen? Uppenbarligen, det gjordes just. Men är det rätt?

Det hade varit rätt om det framkommit konkreta och ovedersägliga bevis. Och då pratar vi om bevis som visar att det utom rimligt tvivel var Stig Engström som sköt Palme. Men det fick vi inte efter att den långa presskonferensen var avklarad.

Det vi fick var en polis och åklagare som metodiskt gick igenom gamla uppgifter och lade ett pussel av indicier och bevis, vilka ledde fram till att Stig Engström framstår som en möjlig gärningsman. Märk väl ordet ”möjlig”. Det finns ingen ny teknisk bevisning och inget vapen. Bara en spännande historia som kan kännas sannolik och/eller möjlig. Åklagaren nöjde sig med att konstatera att han var nöjd, polisen också samt att hade då varit nu så hade man plockat in Engström och fått honom häktad. Det räcker för en artikel eller en dokumentär, men inte för att avsluta en förundersökning. Eller jo, om man fasligt gärna vill avsluta den. Och det är precis det man vill, tror jag.

Detta olösta mord på Palme har varit ett öppet sår på Myndighetssverige under många år. Antagligen landade man i den fullt rimliga slutsatsen att man aldrig kommer kunna lösa det ”bortom rimligt tvivel” varför vad som helst är bättre, eftersom de flesta kommer köpa det och man kan säga att det hela är klart. Och då skickar man fram Krister Petersson, en skicklig och respekterad åklagare har jag läst, som får göra det på bästa sätt(!).

Jag tror att det finns mer politiskt än polisiärt tänkande bakom detta snopna avslut på utredningen. Det hela ska läggas åt sidan och om en eller annan privatspanare tycker något annat så spelar det ingen roll. Inte ens om Leif GW Persson opponerar sig gör det något. Myndigheterna stänger dörren och går vidare. Tjänstemännen får nya uppdrag, går i pension och byts ut. Snart nog är alla överens om att det tog lång tid, men till sist löste det sig.

Stig Engström mördade Olof Palme på grund av orsaker, så sammanfattar jag utredningen nu när den läggs ner, och tillägger att mordet fortsatt är ouppklarat. För egen del spelar det ingen roll i sak. Jag har inga hästar i loppet och huruvida rättvisa skipas eller ej är egalt. Däremot är det talande för det nuvarande året, detta slapphänta agerande från polis och åklagare. Det är vad som retar mig.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 399 times, 1 visits today)