Skriven av 13:38 Ur ruinerna

Säg hej till din nästa rikspolischef

Vi har fått en ny kändis, den knäböjande polisen Lisa Simonsson. Samhällsnytt rapporterar förtjänstfullt om denna nya etablissemangsidol och saker och ting blir därmed mer lättförståeliga.

Simonsson (22) är nyutexaminerad från Södertörns högskola. Södertörn, säger du, är inte det den där mest urballade vänsterhögskolan? Har de verkligen en polisutbildning? Jodå, kära läsare, klart att de har. Sveriges Radio rapporterade från grundandet av utbildningen 2014: 

Just nu skissar akademiska ledare och lärare med polisbakgrund på en ny polisutbildning, där frågor om genus, klass, etnicitet och ålder är mer framträdande. Samarbetet mellan polisen och den tydligt genusprofilerade högskolan är unikt men nödvändigt, det menar Anders Fjällhed, akademisk ledare med interkulturell inriktning. Han är en av de som är med och utformar det nya polisprogrammet.

– Jag tror att de poliser som vi vill utbilda ska kunna leva sig in i hur det är att vara ett offer och om det är skillnad när det gäller bemötandet om man är man eller kvinna. Där finns det en hel del för oss att göra, säger Anders Fjällhed.”

Det var då. Nu ser vi resultatet i form av utbildningens hittills starkast lysande stjärna, Simonsson. Grattis, Sverige. Vi kan se fram emot fler av dessa poliser med deras, ska vi kalla det speciella kompetens, som kommer att produceras av Södertörns högskola.

Samnytt rapporterar vidare att Simonsson lever ett aktivt liv på sociala medier och att hon rapporterat löpande från sin polisutbildning. Hon skriver om hur hon har ”sjukt svårt” med vapenlektionerna och om löpträningen hade hon följande recension att ge: ”fyfan va varmt och fyfan va jobbigt”. En tanke i förskingringen: om man tycker att det är jobbigt med vapen och fysiska krav kanske man ska se sig om efter ett annat yrke? Hon har även delat med sig av en myckenhet av selfies och darrar inte på manschetten inför att fyra av ett oblygt så kallat ”duckface” in i kameran med all den värdighet man förväntar sig av en polis.

Man kan tycka att Simonsson borde ligga illa till inför sina chefer och stå inför ett snart avsked, men våra källor inom polisen har tyvärr andra besked: hon hyllas internt. Det anses att hon krishanterade väl och agerade smart i en trängd situation. Man kan tycka att det borde vara tjänstefel att (gråtande) kramas med kravalldeltagare som då får ytterst lätt att komma åt tjänstevapnet, men det anses tydligen vara helt i sin ordning.

Låt detta sjunka in. En polis som frivilligt aktivt deltar i en vänsterextrem och antivit demonstration, gör en black power-hälsning och håller upp en banderoll med slagord anses alltså vara en god polis. Det är detta vi har att se fram emot: osäkra och instabila socialtanter med vapen och uniform. Det går givetvis att skratta åt eländet. Detta är alltså polisen som ska skydda dig och riket. Men skrattet fastnar i halsen när man betänker följande – detta är även polisen som är i sin fulla rätt att ingripa mot dig med statens fulla våldsmonopol i ryggen. Den här gråtmilda socialtanten är alltså den som är i sin fulla rätt att skjuta dig och kommer skyddas av systemet. Vi har tidigare sett hur illa det går med hysteriska kvinnliga poliser som utövar övervåld mot de som inte kan försvara sig, men samtidigt inte kan omhänderta de som samhället behöver skyddas från.

Om man nu ska hitta en bra sak med hela detta sorgliga händelseförlopp så är det att vi nu kan kasta av oss de sista resterna av vår respekt för polisen. Om det är så här deras myndighetsutövning ser ut år 2020 finns det ingen anledning för rättrådiga svenskar att känna någon som helst aktning för polisen längre. Vad anbelangar Simonsson kommer hon förstås att göra en lysande karriär efter denna fantastiska och modiga handling. Det fanns gott om folk som filmade och fotograferade när hon gick ner på knä, så vi kan lugnt räkna med att detta kommer att bli en ikonisk bild och det kommer att vara henne till fördel. Hon kommer att göra en lysande karriär inom polisen och sannolikt en dag vara rikspolischef. Kom ihåg var ni läste det först.

Men vi ska inte känna oss bittra gentemot Simonsson. Hon förstår det inte ännu, men hon har gjort oss en tjänst. Hon trodde säkerligen att hennes gest skulle vara enande. Att det skulle vara samlande i dessa polariserade tider. Men vad hon gjorde var att hon drog upp stridslinjerna ännu tydligare. Hyllar du henne och tycker att hon agerade rätt är du inte på vår sida. Om du ser det vansinniga i hennes agerande är du på vår sida eller på god väg. För detta är vi henne tacksamma.

Avslutningsvis ser vi fram emot nästa stora demonstration med Nordiska Motståndsrörelsen. Eftersom vi i en demokrati är lika inför lagen kommer polisen givetvis att heila i sympati med demonstranterna när det beger sig. För att lugna ner stämningen, så klart. Men vad vi verkligen ser fram emot är att se en gråtande polis krama en sköldbärare.

(Visited 2 223 times, 1 visits today)