Skriven av 13:42 Ur ruinerna • En kommentar

Skräpstaden Göteborg

Göteborg drunknar i sopor. G-P rapporterar att staden lägger 50 miljoner kronor på städning varje år, men att detta ändå inte räcker. Nu när sommaren har kommit exploderar skräpet. Badplatser fylls av skräp, Slottsskogen (stadens största park som är mycket välbesökt på somrarna) fylls av skräp och över hela staden slängs utanför soptunnor vilket attraherar skadedjur.

För att göra saken än värre är det kommunala uppdraget hopplöst komplicerat, med ansvar fördelat över flera olika kommunala förvaltningar. Park- och naturförvaltningen har ansvar för grönytor. Trafikkontoret sköter städningen i anslutning till gator och cykelbanor. Fastighetskontoret städar vissa specifika områden och förvaltningen Kretslopp och vatten ansvarar för alla ytor nära vattendrag. Det är som upplagt för att uppgifter och ansvar ska falla mellan stolarna.

Man kan tycka att detta är förfärligt och att staden borde ta ett större ansvar. Men samtidigt lägger man som sagt redan 50 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar varje år på att städa. Det är egentligen sanslöst att det ska behövas, för det finns ju en väldigt enkel lösning på problemet. Om det inte skräpas ner behöver inte staden lägga så mycket tid, energi och pengar på att plocka skräp. Det är lätt att säga att man borde avvisa alla zigenare som bygger olagliga läger och skräpar ner och detta är förstås rätt och riktigt. Men det framgår tyvärr att zigenarna inte är det stora problemet. Nej, det stora problemet är urbaniterna. Stadsmänniskorna.

Samma människor som ser klimathotet som det största problemet mot mänskligheten och beredvilligt har gått med i Greta Thunbergs domedagskult och tar varje tillfälle att signalera om detta, är samma människor som fyller staden med skräp. Det är en obekväm sanning att samma människor som med hänförelse tog in Al Gores PowerPoint-presentation ”An inconvenient truth” med likgiltighet lämnar sina soppåsar i drivor bredvid överfulla soptunnor istället för att ta med dem hem.

Vi som bryr oss om staden och landet och har respekt för naturen gör förstås det enda rätta: vi samlar ihop allt vårt skräp, slänger det i tomma tunnor, tar med det hem om så krävs och lämnar bara våra fotspår. För vi tar miljöfrågorna på allvar. För oss handlar det inte om poserande. För oss är det på riktigt.

(Visited 319 times, 1 visits today)