Skriven av 09:51 Ur ruinerna

Andrzej Duda vann i Polen

Det blev mycket jämt i det polska presidentvalet som gick av stapeln igår söndag. Många vänsterliberalers förhoppning, om att den liberala borgmästaren Rafal Trzaskowski skulle slå ut den nationalkonservative sittande presidenten Andrzej Duda, grusades under måndagen. När 99,7 procent av rösterna räknades stod det klart att den sittande presidenten fick 51,2 procent av rösterna.

I oktober förra året vann partiet Lag och Rättvisa parlamentsvalet, och nu har de också presidentposten. Detta innebär att Lag och Rättvisa kan fortsätta med sina reformer; bland annat att få bort de sista resterna av det forna kommunistiska systemet från samhället och föra en mer traditionalistisk politik.

Att Duda skulle vinna var inte självklart. Den liberale Rafal Trzaskowski (borgmästare i Warszawa) hade stort stöd i städerna och räknade med att det skulle räcka. Därför ignorerade han i princip landsbygden under valkampanjen. Resultatet är att varje ort och stad med färre än 20 000 invånare vanns av Duda. Som vanligt visar det sig att landsbygden är mer politiskt sund än storstaden.

Vare sig Andrzej Duda eller Lag och Rättvisa är förstavalet för nationalister, vilka satte sitt hopp till Krzysztof Bosak från den nationalistiska Konfederationen (som fick 7 procent i första presidentvalomgången). Men att Lag och Rättvisas kandidat på alla sätt är bättre än alternativet kan vi ta för säkert.

(Visited 224 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This