Skriven av 17:00 Krönika • En kommentar

Hur svårt ska det vara: Bojkotta Turkiet

Kommer Hagia Sofia som moské leda till att svenskars intresse för turistande i landet svalnar? Det återstår att se. Här reses dock krav på det.

Tack och lov gör väl coronaviruset att svenskar stannar hemma i Sverige under semestern. Förvisso motvilligt, men kvar blir de. Annars hade de väl försvunnit iväg till (bland annat) Turkiet. Mot detta semestrande för jag en ojämn strid, men kanske kan jag nå fram lite mer med tanke på att Hagia Sofia snart blir en moské.

Det var Kemal Atatürk som, för att blidka Europa, bestämde att Hagia Sofia skulle vara ett museum och inget annat. Tyck vad man vill om honom, men det var en trevlig gest. Gesten från Recep Tayyip Erdoğan är en annan, han visar fingret åt Europa, väl medveten om att vår civilisation är så försvagad att ingen egentligen bryr sig … utom några greker och nationella européer vill säga.

Förstå mig rätt. Jag har inga invändningar i sak mot Erdoğans beslut. Han är storchefen och Turkiet är en muslimsk stat. Det finns ingen moral som säger att turkarna måste avstå att förnedra den ortodoxa kristenheten eller den Västerländska världen. De gör som de vill och de vet att de kan göra det. Vi har bjudit in det; vi har bett om det.

Problemet är inte Turkiet, eller turkarna för den delen. Det är vi själva och våra politiska ledare. Inledningsvis skrev jag att jag kanske vinner några själar efter detta med Hagia Sofia – kanske kommer en eller annan svensk strunta i semestern i Turkiet (när man väl kan resa fritt igen). Jag tar tillbaka det. De flesta svenskar vet nog inte vad Hagia Sofia är. Och de som vet förstår inte hur viktig den är, inte bara för ortodoxa utan för Europa.

Mina känslor för Vatikanen, påven och den romerska kyrkan är på samma nivå som Georg von Frundsbergs var (den Papst henken och så vidare) men för den sakens skull är Peterskyrkan avgörande viktig för mig, precis som Hagia Sofia. Jag förstår varför Erdoğan gör som han gör och det är förbannat frustrerande när gemen man inte förstår och inte bryr sig.

Jag inser att det kanske inte är ett alternativ att inleda ett fälttåg för att återta gamla Bysans geografiska område (inte just nu i vart fall), men kanske några hemkallade ambassadörer samt officiella och skarpa protester kunde ha varit på sin plats; eller varför inte en “bojkotta Turkiet”-kampanj?

Själv är jag så ointresserad av semester och turism. Tydligen avråds resor utanför Europa, och länder i Europa vill inte ha svenskar på besök. Men vis av år vet jag att turistandet till Turkiet har varit populärt och åtskilliga gånger har jag hamnat i delo med kollegor som vid fikabordet berättat att de ska med familjen dit. Och så fort resandet tillåts igen så kommer lämmeltågen bort från Norden att börja igen.

Jag kan förstå varför man kanske vill till Turkiet, det kan jag. Till exempel för att besöka Haga Sofia. Sammalunda varför man vill till Israel och Jerusalem. Men det är oacceptabelt att besöka ett land vars politiska ledning de facto arbetar för att översvämma våra hemländer med sitt folk och sin religion bara för att man vill sola, bada och “det är billigt där”. Därav rubriken. Just nu och framöver är det vad som gäller. Den som drar iväg “på semester” till dylika länder kan – i min värld – dra åt helvete. Du är död för mig. Därtill, bojkotta på hemmaplan också . Var inte en idiot och göd inte den som vill dig illa.

Semestra hemma i Sverige, eller i Europa när vi väl får. Det är mycket vi inte kan rå över, mycket som är över våra huvuden. Men hur, var och på vad vi spenderar våra pengar och tillbringar vår tid, det kan vi helt och fullt bestämma själva. Fan ta den som inte är lojal.

(Visited 873 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This