Skriven av 13:28 Artiklar, Kultur

Obekväma sanningar till den moderna människan

Vi föds inte till hjältar. Vårt ädla blod till trots så är hjältemod toppen på livets berg, och vi kan endast nå dit genom att våga utmana oss själva och finna vår inre strävan.

”Ingen ska någonsin säga att jag gick ut med greker mot asiater, men sedan övergav er för att jag valde asiaternas vänskap. Eftersom ni inte vill lyda mig, så ska jag alltså följa er och uthärda allt jag måste. Jag anser nämligen att det är ni som är mitt fädernesland, mina vänner och stridskamrater, och att jag i ert sällskap kan känna mig hedrad var jag än befinner mig.” 

– Klèarchos

Det är inte helt lätt att börja skriva om pliktens yttersta konsekvens, att bära fram idealismens och övertygelns fackla till en värld nedsänkt i mörker. En värld där vi alla har bevittnat nutidsandans bleka kopior av årtusenden av europeiskt hjältemod. 

Det är tragiskt på så många olika sätt att vårt språk numera sällan kryddas med det totala offret eftersom det låter förlegat i en bortklemad tid – strött som gödsel i varje actionfilm – och vi har konsumerat det hundratals gånger. Hjälten av idag är inte vad den var igår eftersom begreppet har urholkats och förvanskats efter lång tid av upphöjande av skuggor. 

Vi som lystrar till det vågar knappt ta i ordet eftersom vi är rädda för att spilla dess kraft och därmed vara skyldiga till att urlaka det. 

Vi som har varit på gatan har sett fränder bana väg genom stenregn och osympatiska människor har alltid respekterat och beundrat de som aldrig viker. Förtroendet är allt. Förtroendet är det som binder individer samman till en slagkraftig samling av arga, vita män. Det är inte pöbelns galenskap eller våldshunger, utan en koncentrerad kraft med ett högre syfte: fria män som är redo att gå mot faran för att åstadkomma en förändring. 

Det är berusande att vara en del av det, och det är minnen som aldrig sviker och ger vänner för livet som aldrig viker. När kvällen är till ända så står du aldrig ensam. Du har varit, du är, en del av något större. 

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 229 times, 1 visits today)