Skriven av 10:22 Kultur, Ur papperstidningen

En förvisads skildring av Sverige och hennes folk

Robin Holmgren berättar om boken “Historia om de nordiska folken” av Olaus Magnus från 1555. Sannerligen en annan tid – dock samma folk.

UR NATIONALISTEN NR. 7 | De två sista katolska ärkebiskoparna var Johannes och Olaus Magnus, drivna på flykt av Gustav Vasas kyrkopolitik, om vi får tro dem själva. Den yngre brodern, Olaus Magnus, författade Historia de gentibus septentrionalibus, “Historia om de nordiska folken”, i Rom år 1555. Det är en guldgruva att ta del utav för att få en inblick i våra förfäders liv. 

Då verket skrevs för så länge sedan så är vi, dagens läsare, inte tyngda av dåtidens politiska realitet, utan vi kan gott och väl luta oss tillbaka i fåtöljen och njuta av en beskrivning av Sverige som på den tiden bestod av ca en halv miljon svenskar, Finland inräknat. Under denna tid var Tiveden en av de obygder ”som ingen kristen själ gärna tog sig igenom”, och Nils Dacke och Gustav Vasa stred i Småland som mestadels bestod av urskog. 

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 152 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This