Skriven av 09:57 Kultur, Ur papperstidningen

Gustav Vasa – en svensk hjälte

Nationalistens medarbetare, författaraktivisten Svensson, skriver här om personen Gustav Vasa och vad han representerar.

UR NATIONALISTEN NR. 7 | Det är i år 500 år sedan Gustav Vasa dök upp på den politiska scenen och förändrade Sverige. Och på min lott har kommit att säga något om personen Gustav Vasa. Dvs. vad han var och vad han representerade.

Då kan man börja med att säga: den traditionella historieskrivningen utmålade Gustav som hjälte. Men detta förändrades under 1900-talet. Nu är det bara tyrannen som står i fokus. 

Men jag anser att han var en hjälte. En helt ojämförlig historisk gestalt. En man förutom vilken det inte skulle ha funnits något Sverige att tala om.

Man kan jämföra Gustavs insats med en annan Gustav, Gustaf Mannerheim (1867-1951), han som under 1900-talet räddade Finland från att slukas av Ryssland. Han besegrade den röda, bolsjevikstödda sidan i finska frihetskriget. Och han ledde sitt land genom andra världskrigets strider, med resultat att Finland i alla fall överlevde.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 88 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This