Skriven av 09:36 Kultur, Ur papperstidningen

Landskapskynnen

Sverige är ett land av landskap, där varje person är sitt landskap, men också sitt folk. Lika och olika, men alla svenskar.

UR NATIONALISTEN NR. 7 | Den svenska statsmaktens centraliserande ambitioner har lett till landskapens underordning och likriktning. Det är en tendens som tycks ha förstärkts när staten likt ett postmodernt Frankensteins monster först klippt sina band till folket och sedan vänt sig mot det. 

Till landskapens likriktning har även migration inom landet, byråkraternas osäkra identitet och amerikanisering av kulturen bidragit. Men fortfarande går det att urskilja landskapens personligheter, även om det kan vara svårt att sätta ord på exakt varför en gotlänning och en stockholmare inte upplevs identiska. 

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 131 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This