Skriven av 13:00 Tillbakablick

Sverige och Danmark möts

UR NATIONALISTEN NR. 6 |Den första juli 1999 kom ett pressmeddelande från Øresundsbron, där stod: 

”Den 14 augusti 1999 blir Sverige och Danmark landfasta med varandra för första gången i historisk tid. Då placerar jättekranen Svanen den sista brosektionen till Øresundsbron.

”Det symboliska mötet mellan de två länderna markeras av den svenska kronprinsessan Victoria och den danske kronprinsen Frederik, som möts mitt i Öresund när den sista brosektionen är på plats.

”Den 140 meter långa brosektionen är Svanens sista uppdrag. Totalt 155 gånger har Svanen gjort resan från Norra Hamnen till brolinjen med kassuner, bropelare och brosektioner för att bygga den 7,8 km långa Øresundsbron.

”Att den sista brodelen läggs på plats betyder inte att Øresundsbron är helt färdig och klar för trafik. Fram till invigningen den 1 juli år 2000 ska det läggas järnvägsräls, asfalteras samt installeras tekniska system, skyltar och belysning. Från våren 2000 genomförs en lång rad tester på järnvägen och på hela anläggningens tekniska system.”

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 47 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This