Skriven av 07:53 Sverige

Ingen tror på Sjöstedts hot längre

Jonas Sjöstedt har åter hotat med att fälla regeringen, men när han väl sattes på prov under Agendas partiledardebatt backade han ännu en gång. Är det verkligen någon som är rädd för en hund som alltid skäller men aldrig biter?

Under söndagen hölls partiledardebatt i statstelevisionens program “Agenda”. Som vanligt präglades debatten av floskler och ett konstant undvikande av att svara direkt på frågor från programledarna eller sina motdebattörer, men det fanns ändå hopp om något annat.

Inför debatten fanns det nämligen en nerv i luften, och många av de som bänkat sig framför teven var säkert lite extra spända den här gången. Den senaste veckan har det nämligen hotats med extraval genom misstroendeförklaring. För att det ska bli möjligt måste Vänsterpartiet, vilka fortfarande leds av Jonas Sjöstedt som annars är på väg att flytta till den marxist-leninistiska enpartistaten Vietnam, vara beredda att fälla regeringen, vilket han också har hotat med.

Statsminister Stefan Löfven sitter i något av en rävsax. Han har lovat sina januarikollegor att ändra i LAS, och nu ligger ett förslag på bordet. Men det är också detta förslag, som Centerpartiet och Liberalerna kräver att få igenom för att ge regeringen fortsatt stöd, som Vänsterpartiet har som grund för sitt uttalade stöd för att fälla regeringen.

Så visst var det upplagt för nerv. Kanske skulle en svensk partiledardebatt äntligen bli mer hetsig än vanligt. Kanske skulle de annars så kontrollerade och medietränade partitopparna äntligen visa lite känslor och faktiskt gå i klinch med varandra på riktigt.

Ebba Busch från Kristdemokraterna la upp en perfekt boll när hon förklarade att Kristdemokraterna hade tillräckligt med signaturer för att fälla regeringen, om Vänsterpartiet kunde ge ett sådant besked i dag. Sjöstedt valde dock att strunta i att smasha, och istället slå ett sedvanligt hål i luften genom att meddela att man tänker ge regeringen “några veckor till” på sig att ändra sig.

Det är inte första gången Sjöstedt talar vitt och brett om att fälla regeringen, men sedan inte kommer till skott. Det har snarare varit hans modus operandi den här mandatperioden, och för de flesta betraktare börjar det nu påminna om sagan om Peter och vargen.

Visst, Sjöstedt har inget intresse av att fälla en sosseregering och därmed kanske släppa fram en borgerlig sådan efter ett nyval, utan hoppas istället att Stefan Löfven ska ändra sig bara genom att hotet finns där. Men vem är i slutändan rädd för en hund som bara skäller men aldrig biter?

Med största sannolikhet kommer förändringarna i LAS drivas igenom, med några små modifikationer, och varken C, L eller V kommer vara speciellt nöjda, men ingen kommer våga fälla regeringen.

Demokratin har segrat än en gång.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 299 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This