Skriven av 13:26 Kultur

Inte säkert att megakrisen kommer

Eftersom många tänker dystert och ser kris och elände hitom horisonten kan det vara på sin plats med någon som inte gör det.

UR NATIONALISTEN NR. 8 | ”Katastrofernas konvergens” är ett begrepp som torde ha myntats av den franske tänkaren Guillaume Faye. Han skrev i alla fall en bok med denna titel. Det franska originalet hette La convergence de catastrophes och kom 2004. Den engelska översättningen hette Convergence of Catastrophes (2012).

I sin bok hävdar Faye att kriser på skilda områden nu, faktiskt detta år, 2020, håller på att konvergera och förenas till enda megakris. Saker som ”peak oil”, massinvandring, miljöförstöring och kärnvapenspridning sägs komma att uppgå i en högre problemartad syntes, omöjlig att lösa med reformer och politiska beslut. Allt går söderut, allt blir katastrof och ingen liten heller.

Och min kommentar till detta är att visst är detta krisartade tider. Visst kan man på område efter område se problem av synbarligen enorm karaktär. Visst styrs världen av en elit som öser mer bränsle på ”krisbrasan”.  Men artar det sig verkligen till en megakris, ett Armageddon, ett Ragnarök…?

Visst kan man på område efter område se problem av synbarligen enorm karaktär. Visst styrs världen av en elit som öser mer bränsle på ”krisbrasan”.  Men artar det sig verkligen till en megakris, ett Armageddon, ett Ragnarök…?

Fayes fel, som jag ser det, var att han i boken satte ut 2020 som ”the year of the jackpot”. 2020 eller därikring skulle som sagt kriskonvergensen vara mogen att uppträda, synlig för envar.

Men hur krisartad världen än är idag så är inte allt hopplöst, anser jag. ”Covid” säger någon då, men den epidemin är i mina ögon överhypad. Vi klarade ju av Hong Kong-influensan 1968, med cirka en miljon döda globalt, utan att världen för den skull gick under. Covid är i den regionen, dvs. hanterbar. 

Och vad gäller krigsrisken, risken för storkrig, så har jag i en studie avfärdat den. Se till exempel Nya Tiders nätupplaga 17 mars 2014 (”Tidsandan är idag emot krig”).

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 242 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This