Skriven av 12:03 Kultur, Ur papperstidningen

Lögnernas konvergens

Om inte annat lever vi i lögnernas konvergens. Politiker ljuger, akademierna är besudlade med lögner, rätten ljuger, myndigheter ljuger, vanliga människor ljuger. Nästan alla ljuger.

UR NATIONALISTEN NR. 8 | Det refereras ofta till katastrofer i form av t.ex. ett rikes nedgång och fall. Faktum är att många svänger sig lite väl lätt med sådana referenser. Praktexemplaret är romarrikets slutliga fall. Redan att bestämma tidpunkt för det innebär dock svårigheter. Ska vi välja det mest traditionella årtalet, år 476 när den sista kejsaren i rikets västra del avsattes av germanska höjdare. Eller ska vi kanske välja år 1453 då den östra halvan, som även kallas det bysantinska riket, slutligen föll för de ottomanska turkarna. Eller ska vi gå bakåt i tiden, till händelser som så drastiskt förändrade romarriket att man på sätt och viss kunde säga att det gamla romarriket upphörde att existera, t.ex. när kejsar Caracalla gjorde att alla i riket uppbar fullt medborgarskap eller senare när kristendomen gjordes till statsreligion.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 188 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This