Skriven av 09:02 Ur ruinerna

Nationalist gav pengar till behövande — fängslas i över fyra år

Fyra år och fyra månaders fängelse blev domen mot Marian Kotleba, nationalistledare och folkvald politiker i Slovakien, efter att han delat ut pengar till behövande slovakiska familjer.

Den slovakiske nationalistledaren Marian Kotleba, ordförande för Slovakiens fjärde största parti “Vårt Slovakien”, har dömts till fängelse i fyra år och fyra månader. Rätten menar att hans gåvor på 1488 euro till behövande slovakiska familjer är “illegalt användande av nazistsymboler”.

Under 2019 försökte man förbjuda partiet, som fick åtta procent av rösterna i senaste valet, men misslyckades. Nu har man alltså lyckats fängsla den folkvalda parlamentsledamoten istället, då man menar att summan på checkarna som delats ut är “nazistisk”.

Den folkkäre Kotleba menar dock att han är oskyldig till något annat brott än att vilja hjälpa sina landsmän i en tid då slovakiska ledare hellre lägger pengar på zigenare och invandring, och kommer därför att överklaga domen.

Hör när detta diskuteras i “Kväll med Svegot” den 12 oktober 2020

(Visited 786 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This