Skriven av 16:05 Ur ruinerna

Könskravet på låtskrivare till Mellon skrotas av SVT

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, sa Karin Gunnarsson i våras.

– Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, säger hon nu.

Efter att ha bestämt att alla bidrag till Melodifestivalen 2022 måste ha kvinnor på upphovet ändrar man sig helt sonika och stryker regeln. Varför man backar är oklart, men det är i alla fall inte på grund av kritik enligt Gunnarsson:

– Det fanns de som blev väldigt glada och ett steg i rätt riktning. Samtidigt är det lite kontroversiellt att sticka ut hakan på det sättet. Så det fanns de som inte tyckte det var så bra också. Men vi backar inte på grund av åsikter utifrån.

Det kan nog vara sant som hon säger. Vi tror att sanningen kan vara att de, efter att ha räknat på det, insåg att det kommer komma in så få och så dåliga bidrag att det blir rena rama tokeriet om regeln inte togs bort.

För kvinnor verkar inte så intresserade av det hela – i alla fall inte som låtskrivare. De behöver mycken hjälp på traven, vilket utlovas av Gunnarsson:

– För oss kan det handla om att initiera möten med kvinnor som kanske inte har skrivit till Mello tidigare. Och försöka bli bättre på att förmedla kontakter och sätta ihop folk.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 69 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This