Skriven av 11:16 Krönika, Ur papperstidningen

Låt det sjunka in

I redaktör Södermans välkomsttext till Nationalisten nummer 9 är det långsam läsning och informationshets som behandlas.

UR NATIONALISTEN NR. 9 | Information får vi i överflöd nu för tiden. Fejkade nyheter; underliga rapporter från tankesmedjor; politikers hastiga uttalanden på sociala medier; politiserad reklam. Det är nästan löjligt vad alla tror att just deras röst ska räknas. Titta bara på alla krönikörer, opinionsbildare och ledarskribenter hos gammelmedia. Vi kan kalla dem Legion, ty de är många. De kräver uppmärksamhet men får sin utkomst på grund av reklampengar, inte tack vare lojala läsare. Några få av dem kommer tidvis med intressanta tagningar, men oftast är det samma gamla trötta analyser. Inte för inte tappar gammelmedia fortfarande.

Hos oss, inom alternativmedian, är det bättre. Men det börjar bli trångt också här. Många röster hörs i många poddar; satsningar på tv och film börjar ta sig och skriven nyhetsjournalistisk finner den som vill lätt. För egen del har jag redan sållat ut de alternativmedier som är mest intressanta. Alltså inte de som jag sympatiserar med mest. Samma sak gäller gammelmedia. Jag försöker få ett varierat innehåll och gärna belysa samma händelse från olika mediers perspektiv.

Framförallt gillar jag långsam läsning i pappersformat. Att sitta på nätet och ta in information gör jag av nödtvång, det tillhör mitt jobb. Tidskrifter, skrifter och böcker ger den fördjupning som behövs för att få en heltäckande allmänbildning – vilket du och jag definitivt behöver eftersom kulturkriget inte vinns av sig självt.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 189 times, 1 visits today)
Share This