Skriven av 08:20 Kultur

Antifascist förstörde nationalkonst

Antifascisten tyckte det var en kul grej när han satte ett klistermärke på ett av Sveriges mest berömda konstverk. Nu åtalas han.
Terry Lövkvist

Den 30-årige antifascisten Terry Lövkvist greps förra året av Nationalmuseums ordningsvakter sedan han satt ett klistermärke på ramen till Gustav Cederströms kända tavla Karl XII:s likfärd. Tavlan är en av Sveriges mest kända målningar. Den har avbildats oräkneliga gånger sedan den målades 1884 och exempelvis använts i skolundervisningen, trots att motivet, diplomatiskt uttryckt, är tvivelaktigt.

Karl XII:s likfärd
Karl XII:s likfärd, här är informationsplattan avlägsnad efter Lövkvists förstörelse.

Karl XII har en speciell plats i många svenskars hjärtan. Hans levnadsöde, valet att leva som en soldat i fält, hur han överlevde flera mordförsök och slutligen föll på ett mytomspunnet sätt har fängslat generationer av svenskar. Sådant uppskattas naturligtvis inte av vänstern som i sin natur hatar såväl tradition som hjältemod.

Berusad angrep han den nationalromantiska konsten

Antifa
I Lövkvists väska påträffades en kniv och dessa klistermärken. (Foto: Polisen)

Terry Lövkvist gick runt i Stockholm den 12 december 2019 och drack alkohol med en kompis. I väskan hade han bland annat en kniv och en mindre mängd klistermärken från bland andra Antifascistisk aktion (AFA).

På övervakningsfilm kan man se hur han först låter sig fotograferas framför tavlan medan han gör någon form av segergest. Hans kompis går sedan ut från rummet medan Terry Lövkvist går fram och sätter fast klistermärket på tavlan för att sedan backa en bit och ta fram sin telefon för att fotografera sin förstörelse. På klistermärket finns en dödskalle som spetsas av en butterflykniv och texten “It´s ok to kill nazis”.

Terry Lövkvist
Terry Lövkvist klistrar fast märket på tavlan. Manen till vänster är hans kamrat.

En vakt såg dock Terrys aktion och gick in och hindrade fotograferingen. Den antifascistiske kämpen går då fram mot tavlan och försöker ta bort sitt klistermärke vilket han inte lyckas med. En vakt berättar i förhör hur hela tavlan gungade när han försökte avlägsna märket.

Kill nazis
Klistermärken med samma motiv som Lövkvist satte på tavlan. (Foto: Polisen)

Istället förs han iväg av vakter. Deras första tanke är att han ska ut från museet eftersom han saknar såväl hyfs som respekt för andras egendom, men innan de hunnit kasta ut honom kommer en vakt på att han måste lagföras. Tavlan är trots allt ovärderlig. Han försöker göra motstånd vilket inte lyckas speciellt bra. Han lugnar därför ner sig ganska snart. I polisförhör förklarar han själv varför:

– Jag är inte stark.

När klistermärket senare avlägsnades drog det med sig guldlegering från skylten som fanns på ramen. Den kunde inte återställas.

Full på eftermiddagen

Terry Lövkvist motiverar sin aktivism dels med att han drack alkohol och fick ett infall där han kom på att det vore “väldigt roligt”, och dels att “det är ju Karl XII på tavlan och han är ju ganska stor inom nazismen så jag tyckte det vore roligt att klistra dit klisterlappen och skicka till den som hade gjort den”.

Terry Lövkvist har nu åtalats för grov skadegörelse, våldsamt motstånd och brott mot knivlagen.

Polisens bilder på Terry Lövkvist
Polisens bilder på Terry Lövkvist.

Nationalisten.se motiverar namnpubliceringen på denna brottsling, trots att han inte är dömd, med att han erkänt handlingarna och att skadegörelsen var ett politiskt motiverat angrepp mot hela det svenska folket.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 1 368 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This