Skriven av 12:37 Ur papperstidningen, Världen

Deep State – vad är det?

Vi hör begreppet “deep state” med jämna mellanrum. Men vad är denna “djupa stat” för något och hur opererar den? Vet mer, läs vidare.

UR NATIONALISTEN NR. 10 | Presidentvalet i USA har hållits. Men resultatet är inte helt klart när detta skrivs. Biden utropar sig till segrare men Trump ifrågasätter det.

Nåväl. Oavsett vem som vinner är det en synnerligen suspekt maktapparat som existerar där borta i Nordamerika. Man talar om ”Deep State”, elitklubbsvälde, skuggregering med mera. Härmed några försök att historiskt beskriva detta.

Man kan säga: dels har vi USA:s officiella regering, spårbar i presidentämbetet, kongressen, offentliga dokument, sedvanlig historieskrivning och massmedia. Dels har vi sådant som försiggår bakom kulisserna i slutna rum och i elitklubbsmöten, platser för fattande av de riktiga besluten. 

Men ibland lyfts förlåten en aning och även officiella uttalanden sker, såsom yttranden av presidenten själv. Yttranden som visar att något är fel, att en hemlig maktapparat existerar.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 264 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This