Skriven av 10:02 Kultur, Ur papperstidningen

Den amerikanska drömmen

Av all kritik – mer eller mindre sann och ärlig – som funnits mot Den Amerikanska drömmen så är de progressivas den mest löjliga och ytliga.

UR NATIONALISTEN NR. 10 | I en visa från 1995 sjunger och talar norrmannen Odd Børretzen, numera i himmelen, om Amerika, givetvis syftande på USA. På sitt typiskt humoristiska och ironiska maner kastar han ljus på en gammal dröm, drömd av både amerikaner och européer liksom många andra folk – drömmen om Amerika. Eller som fenomenet heter hos amerikanerna: The American Dream.

Den drömmen är egentligen lika gammal som människan, eller åtminstone sedan människan har varit någorlunda kultiverad i form av större kulturer. Grekerna diktade om elysium, judarna om Edens lustgård, kristna och muslimer om det kommande paradiset, europeiska socialister om det kommunistiska lyckoriket. Exemplen är många fler än så. Och på många sätt är det just den drömmen som Drömmen om Amerika har varit.

Redan i sångens inledning – den heter ”Vi drømte om Amerika” och finns fint tillgänglig på Youtube – visar Børretzen att Drömmen om Amerika i grund och botten handlar om just det, om paradisdrömmen.

Vi drømte om Amerika hvor vestavinden bor.
Vi drømte om Amerika hvor honningblomster gror,
hvor himmelen er stor og blå
med stjerner og med striper på,
vi drømte om Amerika
men ikke lenger nå,
nei, ikke lenger nå.

Det här är en prenumerantexklusiv artikel. För att läsa den måste du teckna en prenumeration eller logga in. Du kan välja om du vill få hem tidningen i brevlådan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 116 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This