Skriven av 14:18 Sverige

Elefanten i Centern

UPPDATERAD Centerpartiets tystnad om Fredrick Federley är talande. Villfarelsen tycks vara att folk ska glömma om de lyfter andra frågor.
Fredrick Federley firar Pride

UPPDATERAD Centerpartiets krishantering rullar på högvarv. Att ha en andre vice ordförande som visat sig ha ett stort nätverk av dömda pedofiler är något som inte lockar stora väljarskaror. Många partier hade nog agerat på ett resolut sätt och blixtsnabbt tagit avstånd och inlett uteslutningsärende.

Men Centerpartiet jobbar inte så. Kanske är det partiets folkrörelsebakgrund som gör att de sitter fast i paragrafer om möten och beslut innan de kan agera. Eller så är Fredrick Federley inte den enda tvivelaktiga politikern i partiet. Man kanske är rädda för att han ska börja prata och avslöja en osund kultur i det socialliberala partiet. Eller så tycker man bara att det inte är så farligt att både dela säng och festa med dömda pedofiler?

Det första kan vi glömma. Även om det skulle ta tid att göra sig av med Federley så hade man kunnat göra tydliga avståndstaganden.

Sven-Olle värre än Federley i Centerns ögon

Många år efter folkomröstningen kallade PK-journalister Sven-Olle Olsson för Svin-Olle.

1987 beslutade Sjöbo kommun att genomföra en folkomröstning om flyktingmottagande. Drivande var centerpartisten Sven-Olle Olsson. 1988 hölls omröstningen och drygt 65 procent röstade för ett flyktingstopp. 1989 uteslöts Sven-Olle. Det tog alltså två år, men såväl partiledaren Olof Johansson som andra partiföreträdare var starkt kritiska och direkt avståndstagande mot Sven-Olle Olsson redan från start.

Så klart kan det ha spelat in att hela Mediesverige gick till hårda angrepp mot Olsson och gav honom epitetet Svin-Olle och beskyllde honom för allt man kan tänka sig. Man måste ju se skillnaden. Sven-Olle Olsson var orolig för att den påbörjade massinvandringen skulle förändra Sverige radikalt, han omgav sig inte med dömda pedofiler. Media hatade honom. I Fredrick Federleys fall har media högst ovilligt rapporterat om hans leverne. Inga rubriker talar om Pedo-Fredrick så Centerpartiet kan luta sig tillbaka och prata om skadat förtroende istället för att ta avstånd och kräva uteslutning.

Centerpartiet vill flytta fokus

Frågan är dock om Centerpartiet inser att Sveriges journalistkår och Sveriges befolkning ser på världen med olika glasögon. För svenskarna är avslöjandena om Fredrick Federley ytterst vidriga och Centerpartiets tystnad talande.

Partiet har sedan avslöjandet varit ovanligt aktiva med utspel och uttalanden i en rad olika frågor som inte rör Federley. Stor uppmärksamhet fick man när Annie Lööf och Jonny Cato sabbade regeringens förändringar av gymnasielagen. Centerpartisterna skrev en debattartikel där de menade att det måste vara slut på undantag och att de därför röstar nej. Strategiskt smart kanske då de lockade fram Miljöpartiet som anklagade dem för rasism. Men debatten svalnade snabbt. Folk var inte intresserade av vad Centerpartiet tycker i invandringsfrågan, inte just nu, istället ville man ha besked om hur partiet ställer sig i pedofilfrågan.

På sociala medier möttes, och möts, alla partiets inlägg i kritiska frågor om Federley. Centerpartiet går på Twitter till angrepp mot Polen och Ungern, diskuterar Corona, invandring och arbetsgivaravgifter men möts av frågor om Federleys framtid i partiet. Det tycks inte spela någon roll hur aktiva de är i olika frågor. Folket vill ha andra besked.

Fler invandrare

Även om Centerpartiet i samband med beskedet om gymnasielagen var tydliga med att de inte önskar en massa undantag utan vill ha mer öppna gränser jämt så kom diskussionen att handla om huruvida de flög med i främlingsfientliga vindar eller inte. I går kom därför en ny debattartikel av Lööf och Cato. Där kräver de en ny migrationslagstiftning som formuleras så att även de ”ensamkommande” som inte klarar kraven för gymnasielagen får stanna. Det ska dessutom bli lättare för dem att ta hit sina släktingar.

De båda centerpolitikerna skriver att de är stolta över att så många invandrare kommit till Sverige. De påpekar därför att de står bakom och särskilt vill bevaka de punkter i det nya betänkandet från den migrationspolitiska kommittén. De punkter de brinner för är att Sverige inte ska ha volymmål utan kunna ta emot hur många invandrare som helst, de vill underlätta familjeförening på svensk mark, på svenskars bekostnad, de vill ha individuell asylbedömning istället för inte allmän amnesti. Man vill dessutom bredda asylskälen så fler får stanna.

Lööf och Cato förtydligar att de är motståndare till uppluckringarna i gymnasielagen för att den inte ger tillräckligt många möjlighet att stanna, med ”den nya humanistiska grunden” ska fler gymnasielagsinvandrare får stanna oavsett om de skaffat jobb eller inte.

På Twitter svarar de flesta med att fördöma deras invandringsvurmande, eller genom att ställa frågor om Federley.

Påtvingade ansiktsmasker

Idag gick Centerpartiets vice ordförande, Anders W Johansson, ut och krävde munskydd på svenskarna. Med tanke på den senaste tidens kritik mot partiet får man anta att han egentligen önskar munkavle men i förhoppning om att svenskarna skulle få något annat att tänka på fick munskydd duga.

Liksom Sverigedemokraterna kräver nu Centerpartiet att Folkhälsomyndigheten inför allmänna råd om munskydd där smittspridningen är som störst. Ansiktsmasker som skydd mot Corona är starkt ifrågasatt, inte minst när de används av lekmän utan kunskap i hur maskerna ska användas. Men så kanske det inte är folks hälsa som är viktigast när Centerpartiet gör uttalanden just nu. På Centerpartiets Twitterkonto svarar många med att ställa frågor kring Federley.

Väl beprövat

Det är ett väl beprövat knep att försöka flytta fokus för att vinna stöd. Men det är inte alltid det fungerar. Elefanten i rummet riskerar att växa sig allt större om ingen pratar om den. Den amerikanske presidenten Bill Clinton skickade bombplan över Irak för att flytta fokus från hans sexuella äventyr med Monica Lewinsky. Det fungerade några dagar men idag är det definitivt fler som tänker på Clintons cigarrlåda i ovala rummet än på bombregnen över Irak, kanske inte just i Irak då men i resten av världen.

Streisandeffekten är också värd att ta upp även om Centerpartiet försöker flytta fokus snarare än förbjuda frågan. Begreppet kommer från 2003 då Barbra Streisand stämde en fotograf för att stoppa ett fotografi på hennes hus. Från att väldigt få hade sett bilden skapade stämningen ett enormt intresse och plötsligt hade hundratusentals människor sett bilden på den aktuella sidan och bilden spreds dessutom vind för våg på internet.

Centerpartiets försök att inte tala om Fredrick Federley och hans pedofila nätverk kommer inte att hjälpa. De kan lägga hur galna idéer som helst och få med sig gammelmedia på tåget. Folk kommer ändå inte vara nöjda förrän tydliga besked om Federleys framtid inom Centerpartiet kommer.

Den stora frågan är varför det dröjer så?

UPPDATERING: Lämnar politiken

Under fredagen meddelar Fredrick Federley att han lämnar politiken. Till DT säger han:

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken.

Det är alltså synd om honom, vill han att vi ska tycka.

Huruvida Centerpartiet nu lägger locket på och ser saken som utagerad återstår att se. Antagligen blir det så. Hoppet står till att vi, folket, inte låter saken hamna i glömska.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 330 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This