Skriven av 16:58 Världen • En kommentar

Jättestudie visar: Ingen asymtomatisk smittspridning av covid-19

Närmare 10 miljoner personer från Wuhan i Kina ingår i en studie som visar att det inte sker någon asymtomatisk smittspridning av covid-19.

Mellan den 14 maj och första juni testades 9 899 828 personer i Whuan som en del av en studie för att kartlägga asymtomatisk smittspridning av covid-19. Asymtomatisk smittspridning är det främsta argumentet för de lockdowns som skett såväl som för olika inskränkningar av medborgerlige fri- och rättigheter. Oron är att människor som inte visar några symptom själva kan smitta andra och enligt exempelvis Centers for Disease Control (CDC) i USA står asymtomatisk smittspridning för närmare 50 procent av all smittspridning.

Nu visar det sig dock att oron över asymtomatisk smittspridning verkar överdriven. En ny studie, “Post-lockdown SARS-CoV-2 nucleic acid screening in nearly 10 million residents of Wuhan, China” publicerad i tidningen Nature Communications, visar nämligen att inte ett enda fall kunde hänvisas till sådan smitta.

Av närmare 10 miljoner testade hittade man 300 asymtomatiska fall. Utifrån dessa 300 fall smittspårade man och hittade 1 147 personer som haft kontakt med dem. Såväl dessa som de 300 smittade sattes i karantän i två veckor. Efter två veckor kunde man konstatera att ingen av de 1 147 personerna hade smittats av covid-19.

Resultatet är inte helt överraskande. På en presskonferens i juni sa Dr. Maria Van Kerkhove från WHO att asymtomatisk smittspridning är “väldigt ovanligt”, så ovanlig att man inte hittat ett enda fall. Dagen efter gjorde WHO en u-sväng och samma Dr. Maria Van Kerkhove sa att frågan var “komplex” och att man inte hade “några svar”.

Det blir alltmer tydligt att det inte finns några virologiska skäl att fortsätta med de drakoniska åtgärder som land efter land har vidtagit. I Sverige har vi hittills varit förskonade, men vi är på väg mot lockdown och munskyddstvång med raska steg, ivrigt påhejade av den panikslagna massan.

Men även om det inte finns virologiska skäl så kan det gott och väl finnas andra orsaker till att politiker och maktorganisationer ännu en tid vill fortsätta med stängda samhällen. Dessa skäl är däremot inte så vällovliga som att rädda människor från smitta.

Se bara på den makt som Sveriges regering är i färd med att skaffa sig genom den pandemilag man vill driva igenom. Den går ut på att ge regeringen rätt att – i princip – stänga ner hela samhället, något de är förhindrade från just nu. Skyddet mot maktmissbruk ska ligga i att riksdagen ska pröva besluten inom två veckor.

Det krävs inte mycket fantasi för att se hur det kan spåra ur. Men med tanke på att det till synes inte finns något stöd för asymtomatisk smittspridning så slipper vi väl det och kan nu se hur världen öppnar upp igen.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 566 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This