Skriven av 09:39 Julkalender

Julkalendern 2020: lucka tre

Fågelbord

Ge fåglarna mat

Våra fåglar behöver mat så här års. Så idag ger vi våra små kompisar lite extra kärlek och omtanke. Visst är det kul att se vad man får för gäster vid sitt fågelbord? Visste du att vad du erbjuder för mat avgör om och vilka fåglar du får på besök? Om du har ett allt för billigt foder eller till exempel mögligt bröd så kan det innebära att du inte får några gäster eller till och med kan göra dina flygande gäster sjuka.

Vill du och har du kanske barn så kan man göra sin egen fågelmat och fågelmatare. Det är både enkelt och mysigt, det är också ett ypperligt sätt att välja vilka fågelsorter du vill ha besök av. Den mest eftertraktade och bästa energikällan för fåglar i vinterkylan är osaltat fett.

Recept på fågelmat

1 kg fågelfrö/foderblandning
500 g osaltat fett (t.ex. palmolja eller ister)
½ mjölkkartong
Snöre eller ståltråd
Liten pinne

Så här gör du:
Smält fettet i en kastrull på låg värme och blanda i fröna. Det är viktigt att du blandar väl så att alla ingredienserna är täckta av fett. Då håller det ihop bättre.

Klipp mjölkkartongen på mitten. Bind fast snöret på en liten pinne och sätt ned den i kartongen. Fyll i fettet och fröblandningen. Låt blandningen stelna och pressa ut den i mjölkpaketet. Stick små hål i den stelnade blandningen och sätt i pinnar så att fåglarna har något att sitta på.

Att ställa ut en skål eller ett fågelbad med lite ljummet vatten är också att rekommendera. Skapa en liten oas för fåglarna, gärna så att ni ser dem från fönstret så att ni kan hålla koll på vilka gäster ni får. När fåglarna är matade så är det dags för dagens burnes, tre stycken idag.

Helena

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 106 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This