Skriven av 15:35 Sverige

Kan gymnasielagen döda Centerpartiet?

Centerpartiet beskylls för främlingsfientlighet efter pressmeddelande om ökad invandring.
Annie Lööf

Gymnasielagen är den ständiga följetongen i svensk politik. Tusentals vuxna människor utan skyddsskäl, till stor del unga män med rötter i Afghanistan, fick lov att stanna i Sverige om de fullföljde gymnasieutbildning och lyckades skaffa sig ett riktigt arbete.

Resonemanget baserades dels på att man skulle ge dessa människor en möjlighet att stanna i Sverige trots att de saknade asylskäl men också villfarelsen att det skulle bli en vinstaffär för Sverige om drygt 7 000 människor snabbt blev utbildade och kom ut på arbetsmarknaden, inte sällan i yrken där det sedan tidigare råder arbetslöshet. Framförallt handlade det dock om ett behov från regeringspartierna att stilla den värsta interna kritiken från den alltid så gapiga vänsterrörelsen men samtidigt försöka att inte stöta sig för mycket med den växande skaran invandringskritiker.

Resultatet blev en kompromiss som lyckades ena invandringsförespråkare och invandringskritiker i åsikten att det var en usel lag. Men den röstades igenom av en missnöjd riksdag. Exempelvis konstaterade Kristdemokraterna att det var en usel lag innan de röstade för den.

Så slog Coronahanteringen ned över hela världen. En våg av konkurser och arbetslöshet drabbade land efter land och Sverige blev inget undantag. För många unga svenskar väntade arbetslöshet efter gymnasietiden. Samma öde väntade naturligtvis de invandrare som omfattas av gymnasielagen. Lokalt började politiker att arbeta för att kommunerna skulle ge anställningar åt invandrarna så de inte skulle utvisas. Förtur åt invandrare medan nyexaminerade svenskar skulle få stå vid sidan om och hoppas på att föräldrarnas lön skulle räcka åt dem också.

Nyligen stressade dock regeringen fram en kompromiss av kompromissen för att göra det lättare för gymnasielagsinvandrarna att få stanna, bland annat skulle CSN-lån ses som att försörjningskravet var uppnått och de skulle få stanna. Den tredje december skulle den nya lagen klubbas. Regeringen kände sig säker på sin sak. Med det vanliga stödet av Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet skulle säkra Socialdemokraternas och Miljöpartiets majoritet. Trodde man.

Redan i april krävde Centerpartiet att regelverket skulle lättas upp. Man motiverade detta med att den ekonomiska krisen drabbat gymnasielagsmänniskorna mycket hårt. Migrationsminister Morgan Johansson menade dock att detta inte var aktuellt. Det var då. I november ändrade sig Socialdemokraterna. Men tydligen är det inte bara sossarna som hunnit tänka om.

Den 1 december meddelade Centerpartiet genom Annie Lööf och Jonny Cato att man inte kommer att rösta för den nya uppluckringen av gymnasielagen. Det tog hus i helvete.

Centerpartiet har alltså, enligt språkrörskandidaten, lämnat allt vad humanitet efter sig för att dras med i de kalla främlingsfientliga hatvindarna som blåser.

Annika Hirvonen, Miljöpartiets gruppledare i riksdagen och migrationspolitiska talesperson, tog tillfället i akt att profilera sig inför partiets kommande val av nytt språkrör. I Aftonbladet debatt skriver hon att Centerpartiets besked är ett “chockerande svek (…) mot ungdomarna, mot deras svenska fosterfamiljer och mot den humanitet Centern själva en gång stod för”. Vidare skriver hon att “Centerpartiet vänder kappan efter de kalla vindarna” medan “Miljöpartiet vägrar dansa efter främlingsfientliga krafters pipa”.

Det är hårda ord. Centerpartiet har alltså, enligt språkrörskandidaten, lämnat allt vad humanitet efter sig för att dras med i de kalla främlingsfientliga hatvindarna som blåser. Hirvonen kallar det “kalla vindar”, något som vi andra vanligtvis kallar för folkviljan. Om vi får tro Miljöpartiet så så har Centerpartiet nu lämnat sin invandringsiver och närmat sig Sverigedemokraterna och Moderaterna, kanske rent av närmat sig sina rötter som finns i Bondeförbundet. Miljöpartiet får stöd av exempelvis Rädda Barnen som på Twitter låtit meddela att de beklagar Centerpartiets beslut.

Annars är det svårt att finna speciellt mycket kritik på Twitter mot Centerpartiets beslut. En sökning på partiets namn ger mest träffar om pedofilskandalen kring partiet som just nu är under upprullning.

Innan vi avrundar denna text bör vi i alla fall titta närmare på den nya rasistiska politik som fått Miljöpartiet att rasa till den grad att de begår en arg debattartikel i Aftonbladet medan pedofilskandalen inte bekommer dem alls.

I det pressmeddelande där Centerpartiet meddelade att man kommer rösta nej till uppluckringen av gymnasielagen konstaterar Lööf och Cato att Centerpartiet är stolta över att ha varit med och röstat fram gymnasielagen från början. Vidare vill Centerpartiet att “Sverige ska ta ett stort ansvar för att hjälpa människor på flykt”. De vill värna asylrätten, inte ha volymmål och ha anhöriginvandring. De är starkt kritiska till den något stramare invandringspolitik som förts i Sverige de senaste åren.

Centerpartiet lyssnar alltså inte på folkets vilja. De vänder inte kappan efter några vindar. De vill tvärtemot folkviljan ha en liberalare invandringspolitik. Där får de medhåll från sitt ungdomsförbund, CUF. På Twitter skriver CUF att de tycker att gymnasielagen är slarvigt framtagen som inte lett till att önskvärt många fått stanna. Därför tycker de att samtliga gymnasielagsfigurer ska få amnesti i Sverige.

Vi har således nu ett läge där Sveriges mångkulturförespråkare hatar Centerpartiet för att de krossade uppluckringen av gymnasielagen. Det gapas om dans efter högerextrema pipor. Samtidigt har vi en verklighet där Centerpartiet kämpar för massinvandring och detta lär naturligtvis inte den ständigt växande invandringskritiska opinionen missa. Slutresultatet blir att Centerpartiet blir lika populära som gymnasielagen. Kanske kan till och med på sikt det slarvigt framtagna hafsverket till lag leda till att hafsverket till parti åker ur Sveriges riksdag.

Eller så är detta en konflikt som Centerpartiet önskar. De får hellre fokus på att de är främlingsfientliga rashatare eller folkutbytesivrare än att diskussionen handlar om deras ledande företrädares nära band till dömda pedofiler. Men låt oss hålla flera bollar i luften samtidigt. Låt oss diskutera både det centerpartistiska landsförräderiet och deras pedofilanknytning. Lägg därtill fokus på att de är ett stödparti åt regeringen Löfven. Dessa tre punkter bör vara en garant för att vi ska slippa Centerpartiet i rikspolitiken framledes.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 406 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This