Skriven av 11:14 Kultur • En kommentar

Monarken visar sin potential – mer av den varan tack

När Sveriges konung väl säger ifrån så lyssnar man. Majestätets potential är tydlig, och fruktad av samma krafter som förstör vårt land.

I programmet Året med kungafamiljen på SVT kommenterade HKH Carl XVI Gustaf Sveriges (regeringens) coronastrategi och konstaterade den vara “ett misslyckande”. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

Kungen ska ju inte uttala sig om politiska frågor, enligt överenskommelse med socialisterna. I princip hade han valet att antingen ta striden och hoppas på att kungahuset och monarkin överlevde, eller skaka hand med politikerna. Från och med 1975 blev monarken kastrerad politiskt men sista gången en svensk kung gjorde väsen av sig ordentligt var 1914 och “borggårdskrisen”.

Man kan tycka vad man vill om kungahuset av idag, men låt oss lägga sådana personliga känslor åt sidan just nu. Jag vill nämligen (åter igen) slå ett slag för monarkin och dess betydelse i en demokrati.

Folket är idag inte upprörda av konungens uttalande om regeringens misslyckande. Regeringen är det och alla som ogillar monarkin så klart. Folket är snarare glada över att någon säger vad de känner och ser. Klicka för att Tweeta

Folket är idag inte upprörda av konungens uttalande om regeringens misslyckande. Regeringen är det och alla som ogillar monarkin så klart. Folket är snarare glada över att någon säger vad de känner och ser.

Detta bör också vara monarkens roll.

I den representativa demokratin har vi partierna som slåss om rösterna, får förtroende och gör sedan som de vill i fyra år. Förutom ett KU som inte gör mycket nytta och “hotet” om förlorat förtroende om fyra år så finns inte mycket som står i vägen för politiskt käbbel, vanstyre med mera.

Massmedia har sedan länge övergivit sitt uppdrag att granska makten (utom när det passar mediehusens agenda) och tjänstemän på myndigheter har snarast blivit aktivister. Kanske är demokratin dömd att gå åt det hållet och kanske måste vi bara beredda att betala det priset för vår rätt att rösta och själva engagera oss politiskt om vi vill.

Med en monark som har viss politisk makt vore det enklare att acceptera. Vid riksdagens högtidliga öppnade 1974 visades denna makt innan monarkens kastrering. Politikerna satt vid konungens fötter och drabanterna marscherade i raka led. Budskapet var tydligt; gör det som är bäst för mitt folk, annars tar jag er i öronen.

Konungen höll sig borta från politiken och lät de folkvalda sköta rikets styrelse, men han förbehöll sig rätten att säga ifrån om det politiska käbblet var skadligt för nationen. Eftersom monarken inte är folkvald kan han (eller hon) säga det som måste sägas utan att riskera något. Därtill är/var/ska monarken vara en symbol för Sverige och svenskarna, oavsett vilken politisk ideologi den enskilda följer.

Det är i just sådana situationer som nu vi behöver monarkin som mest. När regeringen missköter sig och oppositionen velar och positionerar sig. Då vill vi att konungen tar bladet från munnen och ger uttryck för folkets tankar och känslor.

Det är i just sådana situationer som nu vi behöver monarkin som mest. När regeringen missköter sig och oppositionen velar och positionerar sig. Då vill vi att konungen tar bladet från munnen och ger uttryck för folkets tankar och känslor.

Det behöver inte ske med yviga gester och tordönsstämma; han behöver inte knyta vita bindlar kring de lojalas armar och dra blankt. Nej, det räcker med att han konstaterar att politikerna misskött sig och, underförstått, måste ta konsekvenserna och skärpa till sig. Konungen ska vara på hela folkets sida i de stora frågorna och svåra tiderna, han ska finnas för att ta folkets parti när partierna sviker.

Det är denna potential, vilken konungen visade med sitt enkla uttalande, som politikerna, socialisterna och vänsterliberalerna fruktar. Deras politiska strävan kräver splittring och strid i samhället; konungen står för samhörighet, enighet och folkgemenskap.

För egen del vill jag ha mer av denna monarki, oavsett klavertramp jag sett begås av kungafamiljen.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 572 times, 1 visits today)
1
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This