Skriven av 09:07 Ur ruinerna

“Ny” tavla av John Bauer

Prinsessan och trollen av John Bauer

Få konstnärer väcker så varma känslor hos svenskarna som John Bauer. Hans målningar fångar ofta den svenska skogen på ett närmast magiskt sätt och visar ofta sagofigurer och väsen från den svenska folktron. 1907 började han illustrera den klassiska bokserien Bland tomtar och troll och det var just för dessa böcker som många av hans mest populära målningar gjordes. Bland de mest omtyckta målningarna finns verken “Troll och Tuvstarr” från 1915 “Än sitter Tuvstarr kvar och ser ner i vattnet” från 1913.

1918 råkade han och hans familj ut för en drunkningsolycka på Vättern. Familjen åkte med en ångbåt som förliste och samtliga 24 på båten drunknade. John Bauer blev bara 36 år gammal. Men han har lämnat efter sig en aldrig glömd kulturskatt.

Nu visar det sig att denna kulturskatt fortfarande växer. Stockholms auktionsverk bjuder just nu ut en tidigare okänd tavla i sann Bauer-anda. Konstverket heter “Prinsessan och trollen” och har ett utropspris på 800 000-1 000 000 kronor.

I objektbeskrivningen kan man bland annat läsa:

Den aktuella målningen innehåller alla ingredienser som man eftersöker i en Bauermålning. Här finns urskogens förtätade stämningsläge, de knotiga rötterna och stoiska trädstammarna som ramar in bildytan, troll som med sina krumma ryggar, knöliga ansikten och förvridna armar och händer ser ut att resa sig direkt ur den mossbelupna marken. I centrum står dock den späda lilla prinsessan, som med fötterna motvilligt spjärnar emot medan trollen beslutsamt för bort henne. Det ljuslockiga håret som skymmer hennes ansikte och den juvelbeprydda kronan gör att hon nästan framstår som självlysande. Strax bakom henne skymtar Humpe, som med pigga ögon möter betraktarens blick.

John Bauer dog alldeles för ung, men hans konst lever för alltid vidare.

Vill du läsa mer sådant här? Teckna en prenumeration på Nationalisten, Sveriges enda nationalistiska tidskrift. Den kommer ut en gång i månaden och du väljer själv om du vill få hem den tryckta upplagan eller bara läsa den digitalt.

(Visited 323 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This