Skriven av 13:31 Kultur

Radio Svegot raderat från YouTube

Radio Svegots YouTube-kanal, inklusive över 200 videoklipp, har raderats efter påstådda men ospecificerade brott mot sajtens riktlinjer.

Dagen innan nyårsafton dök det upp två mejl i Radio Svegots e-postkonto. Det första berättade att ett klipp med ordet “zigenare” i rubriken bryter mot YouTubes regler och därför raderats. YouTube lät också hälsa att eftersom detta var första gången kanalen brutit mot reglerna, så var detta bara en varning och påverkade inte kanalen i sin helhet.

Det andra mejlet, som kom i exakt samma sekund som det första, berättade dock en annan historia. Här lät meddelas att kanalen tagits bort i sin helhet eftersom den bryter mot riktlinjerna för webbplatsen. Det specificeras inte mer, men den som försöker besöka kanalen får veta att kontot “har avslutats på grund av upprepade eller allvarliga brott mot YouTubes policy som förbjuder hets mot folkgrupp”.

Hets mot folkgrupp är ett brott enligt svensk lag, men Radio Svegot eller dess ansvariga utgivare har aldrig dömts för något sådant.

Detta är inte första gången som vare sig föreningen Det fria Sverige, som äger och driver Radio Svegot, eller andra nationalister drabbas av YouTubes godtyckliga raderande av kanaler och videoklipp. Just nu pågår en diskussion med anledning av YouTubes nedstängning av SwebbTV:s kanal.

I måndagens program från Radio Svegot, som sändes på YouTube men fortfarande kan höras som podcast här, diskuterades YouTubes censur och varför argumenten “det är ett privat företag som får göra hur de vill” eller “skapa er egen plattform” är ohållbara. Mindre än två dygn senare stängs kanalen ned och över 200 videoklipp raderas.

Dan Eriksson, ordförande för Det fria Sverige och en av programledarna på Radio Svegot, kommenterar avstängningen:

“Detta kommer tyvärr inte som någon överraskning. YouTubes modus operandi har varit känt länge, vilket visserligen inte gör det mindre problematiskt. Det finns så klart gott om andra alternativ för att oss att lägga upp videoklipp på, vilket vi kommer att göra, men det är på YouTube den stora publiken finns, och det är den man vill förvägra oss.”

En viktig insikt med de ständigt pågående utrensningarna av antiglobalistiska röster i sociala medier är vikten av en egen infrastruktur. Se till att prenumerera på Det fria Sveriges nyhetsbrev, följa våra kanaler på Telegram och teckna en fysisk prenumeration på Nationalisten så att du alltid kan nås av den viktigaste informationen.

Radio Svegot måste nu bygga om sin infrastruktur, vilket kräver tid och resurser. Vill du ge YouTubes censur ett långfinger? Skänk en gåva till Radio Svegots verksamhet eller teckna en prenumeration på Svegot Plus.

Swisha till 123 510 57 62 och märk med “Gåva Svegot”. Du kan också donera med kort, banköverföring eller kryptovaluta via den här länken.

Hör extrasändningen med anledning av avstängningen

(Visited 2 764 times, 1 visits today)
0
Vi vill veta vad du tycker! Lämna en kommentar!x
()
x
Share This